Velika Britanija
0

"British Airways" ukida 1.700 radnih mjesta

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski nacionalni prijevoznik "British Airways" (BA) najavio je da će ukinuti 1.700 radnih mjesta i zamrznuti plaće, u još jednom pokušaju da smanji gubitke zbog globalne recesije.

U finansijskoj godini koja je završena u martu, BA je zabilježio gubitak od 401 milion funti, što je najveći finansijski manjak od kada je kompanija privatizovana 1987. godine, prenijele su agencije.

Početkom ovog mjeseca, Udruženje međunarodnih avioprijevoznika (IATA) predvidjelo je da će gubici čitave industrije premašiti 11 milijardi dolara (6,9 milijardi funti) zbog manjeg obima prijevoza i rasta troškova, podsjeća BBC.

BA će najnovijom odlukom smanjiti ukupan broj radnika koji su vezani za kabinske poslove sa 14.000 na 12.300, objavila je kompanija, navodeći da će otkaze dobijati prije svega administrativno osoblje i menadžeri kabinskog osoblja.

Otkazi će početi da se dijele od kraja novembra, navodi se u saopćenju i konstatuje da "BA sada nije profitabilan i očekuje rekordan gubitak u drugoj godini zaredom, što se prvi put događa u istoriji kompanije."

Prošlog mjeseca BA je lansirala novi let, samo poslovnu klasu od Londona do New Yorka, kako bi privukla putnike koje je u sektoru luksuznog biznis putovanja preuzela rivalska kompanija "Virgin Atlantic".