biznis
5

British Airways dobila jeftinu sestrinsku aviokompaniju Level

Klix.ba
British Airways je dobila jeftinu sestrinsku aviokompaniju sa sjedištem u Barceloni. Kompanija nazvana Level ima za cilj da se suprotstavi prijetnji koju predstavlja također jeftina norveška aviokompanija. Letovi Levela trebali bi početi u junu.

Vlasnik Levela je britansko-španska kompanija IAG i jedna od najvećih aviogrupacija u svijetu, koja u Barceloni već ima aviokompaniju Vueling. Level će imati dva nova Airbusa A330 opremljena sa 293 sjedišta u ekonomskoj i 21 u prvoj klasi. Međutim, neće imati vlastite pilote niti kabinsko osoblje jer će posao obavljati posada Iberie.

"Uz Aer Lingus, British Airways, Iberiu i Vueling, Level će postati IAG-ova peta aviokompanija. Ona će upotpuniti naš postojeći portfolio i našu korisničku bazu učiniti raznolikom", kazao je izvršni direktor IAG-a Willie Walsh.

Putnici će morati dodatno platiti za prekontrolisan prtljag, hranu i pristup internetu.

IAG je učinio ono što Lufthansa radi sa svojom Eurowingsom i što je Quantas uradio sa svojim JetStarom – koriste jeftinije podružnice za manje profitabilne rute. Misija ovih kompanija je pokoriti norvešku jeftinu aviokompaniju koja gradi veliki transatlansku mrežu iz Španije i Velike Britanije.