"Treba imati strategiju"
33

Britanski ekonomista poziva na deglobalizaciju, smatra da bi i ekonomski bila opravdana

B. R.
Paul Donovan (Foto: Screenshot YouTube Bloomberg)
Paul Donovan (Foto: Screenshot YouTube Bloomberg)
Britanski ekonomist Paul Donovan smatra da bi deglobalizacija pomogla svijetu.

"Prodavati u Americi robu napravljenu u Aziji je enormno neučinkovito u kontekstu zaštite okoliša. Neučinkovito je zbog toga što se jedna trećina odjeće iz američkih trgovina spali, jer se nikad ne proda", napomenuo je Donovan koji radi u švicarskoj finansijskoj kompaniji UBS Wealth Management.

Prema njegovim riječima, kada bi proizvodnja bila u blizini potrošača, kupaca, onda bi bilo znatno manje otpada. Ne misli da bi to bilo dobro samo zbog okoliša, već i zbog same ekonomije.

Za njega postoje dvije vrste deglobalizacije. Prva je ona koju naziva aktivnom deglobalizacijom. Druga je ona za koju je ocijenio da se odnosi na lokalizaciju, a koja je motivisana ekonomskim nacionalizmom. Ovu drugu je okarakterisao kao ekonomski vrlo štetnu.

"Njome se prisiljavaju kompanije da premještaju proizvodnju iz mjesta gdje to rade vrlo učinkovito u mjesta gdje bi to radile manje učinkovito", istakao je Donovan.

Kako je kazao, globalizacija opada. Ne misli da je to nužno loše, ali pod uslovima da postoji strategija, kako reagovati na to.