biznis
0

Britanija u recesiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najnoviji pokazatelji ekonomskih kretanja govore da je britanska privreda već ušla u recesiju pošto je teško pogođena aktuelnom kreditnom krizom u svijetu.

Autori najnovijeg izvještaja ugledne firme za ekonomsku prognostiku 'Ernst and Young ITEM club' predviđaju da će uslijediti smanjenje obima britanske privrede za još jedan posto tokom 2009. godine.

Za ovakve prognoze autori izvještaja su koristili statističke podatke britanskog ministarstva za finansije.

Najnoviji zvanični ekonomski pokazatelji bit će objavljeni u petak.

Kriza se osjeća i u drugim razvijenim zemljama.

Tako je Švedska, da bi olakšala finansijski pritisak svojim institucijama u tom sektoru, izdvojila više od dvjesta milijardi dolara na ime garancija međubankarskih zajmova, želeći tako da ohrabri pozajmice.

Prije toga je holandska vlada saopćila da će ubaciti trinaest milijardi dolara u najveću banku u zemlji (ING) kako bi joj pomogla da lakše podnese finansijski pritisak.

Banka ING se tako pridružila podužem spisku vodećih banaka u svijetu koje su dobile injekcije kapitala od svojih vlada - koje nastoje da ublaže posljedice izdavanja milijardi dolara hipotekarnih kredita bez pokrića.

Predsjednik američke Centralne banke (Federalnih rezervi) Ben Bernanke je upozorio u ponedjeljak da će uslijediti 'produženo usporavanje privrednog rasta' i preporučio je da bi bilo umjesno da se razmotri 'drugi po redu plan ekonomskih podsticaja' da bi svjetska privreda počela da bilježi rast.

U istom danu je Svjetska organizacija za rad (ILO, tijelo UN-a) upozorila da bi zbog posljedica globalne finansijske krize broj nezaposlenih u svijetu mogao da se poveća za dvadeset miliona do krajh 2009. - čime bi ukupan broj nezaposlenih u svijetu dostigao dvjesta deset miliona.

ILO također prognozira da je uz to četrdeset miliona ljudi širom svijeta suočeno s prijetećim siromaštvom, što je kategorija u koju spadaju svi koji žive na manje od jednog dolara dnevno.

Zvaničnici ILO-a kažu i da svjetske zemlje, poslije pomoći bankama, treba da se usredsrijede na plan za spas ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta i izbjegavanje šire društvene krize, prenio je BBC.

U ponedjeljak su cijene akcija na tržištima (prvo) u Aziji (a zatim) i u Evropi porasle poslije poteza koje su vlade povukle da bi ojačale bankarski sektor i međunarodni finansijski sistem u cjelini.

Glavni berzanski indeksi u Aziji su na kraju rada u ponedjeljak bili oko četiri posto viši, a prije toga je veliki paket pomoći najavila i južnokorejska vlada.

A u Francuskoj su ostavke podnijela dva visoka zvaničnika jedne od vodećih banaka u zemlji Caisse d'Epargne zbog gubitaka od osamsto miliona dolara na riskantnim berzanskim transakcijama početkom oktobra.

Generalni direktor banke je poslije ostavke rekao da neće primiti nikakvu otpremninu, što je inače redovna praksa u velikim bankama i, od izbijanja krize, jedna od pojava na najvećoj meti nezadovoljstva najšire javnosti i medija.