biznis
0

Britanija pred ekonomskom krizom?

FENA
Predviđanja o ekonomskim teškoćama koje se dalje očekuju u Velikoj Britaniji u nedjelju su glavna tema na naslovnim stranicama većine britanskih listova.

The Observer piše da je doba stalnog rasta cijena nekretnina u Britaniji sada završeno, dok britanske banke zahvata haos, kao odjek slične krize u Sjedinjenim Državama.

Sunday Telegraph ekskluzivno otkriva da se banka u središtu krize - Northern Rock, koja je opsjednuta gomilama sve nervoznijih štediša, priprema za prodaju.

Tradicionalna britanska mirnoća i uljudnost ustupile su mjesto panici i prvi put u posljednjih nekoliko decenija policija je morala intervenirati oko filijala Northern Rocka širom Engleske kako bi se zaveo red među ogorčenim i uplašenim štedišama koji pokušavaju povući svoj novac iz ove banke, čija je glavna aktivnost prodaja stambenih kredita, piše Telegraph.

Komentator The Independenta smatra međutim da je ova kriza na izvjestan način dobro došla za "pregrijanu" britansku ekonomiju, te da će poslužiti kao upozorenje i podsjetnik bankama i njihovim klijentima da veliko zaduživanje na kraju uvijek ima visoku cijenu i da je veća opreznost neophodna za uspješno funkcioniranje bankovnog sistema.