Indirektan utjecaj
14

Britanija konačno izlazi iz EU! Kakve će ekonomske posljedice osjetiti BiH

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Posljedice Brexita po našu ekonomiju i vanjskotrgovinsku razmjenu mogle bi biti veće nego iko očekuje, jer se ovim globalnim događajem kod nas niko nije bavio. Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije desiti će se sutra uveče, a intezivne posljedice osjetit će zemlje s kojima je naša ekonomija direktno povezana.

Referendum o članstvu Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji održan je 23. juna 2016. godine, a nakon više od tri i po godine peripetija Evropski parlament je tek 29. januara 2020. godine potvrdio sporazum o izlasku ove zemlje iz sastava unije.

Sporazum stupa na na snagu 31. januara, u ponoć po srednjoevropskom vremenu, što je 23 sata po britanskom, 1.317 dana nakon što su Britanci odlučili napustiti Evropsku uniju.

Ekonomske posljedice Brexita već godinama osjećaju Britanci, a gubici tamošnje ekonomije mjerit će se milijardama funti. Ostale zemlje EU su svaka na svoj način nastojale pripremiti se na Brexit te preduhitriti moguće posljedice.

Kako naša zemlja nije globalni igrač te kako kod nas dominiraju posve drugačije teme, o Brexitu se najmanje govorilo u kontekstu njegovog utjecaja na našu ekonomiju. Ipak, kako je Bosna i Hercegovina direktno povezana s EU i njenim članicama, ovaj događaj pogodit će i nas.

Željko Šain, profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, za naš portal kaže kako bi se ovaj globalni događaj mogao manje direktno, a više indirektno odraziti i na ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini, preciznije vanjskotrgovinskoj razmjeni.

"Brexit se prvenstveno odražva na Evropsku uniju, a kako mi s mnogim njenim zemljama imamo dobre ekonomske odnose, kod njih će se sigurno nešto promijeniti, to će se sistemom spojenih posuda preliti i na Bosnu i Hercegovinu", smatra Šain.

Osim primanja ambasadora Fielda, javnost nije upoznata da su bh. vlasti uradile mnogo više po pitanju priprema i smanjenja potencijalnih posljedica po našu ekonomiju.

"Čisto sumnjam da je naša vlast išta učinila po ovom pitanju, posebno jer smo u ovom periodu bili okupirani uspostavom Vijeća ministara, što je dugo trajalo, a ni Vlada Federacije BiH još nije formirana... Mislim da niko nije imao da vodi taj proces na državnom nivou, ali i da, znajući naš način razmišljanja, sve to nismo ni shvatili ozbiljno kao problem, što je samo po sebi veoma negativno. Posljedice Brexita kod nas mogu biti i negativnije nego su one koje se realno očekuju, jer se nismo adekvatno spremili za cijeli taj proces", zaključio je Šain.