biznis
0

Britanija je već zakoračila u recesiju

FENA
Britanija je već zahvaćena recesijom i suočena s dvostrukom prijetnjom usporavanja gospodarskog rasta i rasta nezaposlenosti, pokazalo je u utorak objavljeno ispitivanje Britanske gospodarske komore (BCC) koje je obuhvatilo 5.000 kompanija.

Proteklog ljeta je došlo do snažnog pada prometa i dobiti u uvjetima pogoršavanja gospodarskih prognoza i prijetnje rasta nezaposlenosti pod pritiskom pada povjerenja u svim sektorima industrije, saopćio je BCC.

Britanija očigledno tone sve dublje u recesiju, istaknuo je nadalje BCC, te pozvao vladu i središnju banku da poduzmu hitne mjere kako bi se izbjegla velika recesija.

Bank of England je pozvana da snizi ključne kamatne stope za 0,5 postotnog boda u ovoj sedmici, dok bi vlada trebala sniziti korporativne poreze.

Tokom iduće dvije godine očekuje se rast broja nezaposlenih sa između 300.000 i 350.000, na preko dva miliona, ističe nadalje BCC.

"Alarmantni rezultati ukazuju na sve veću opasnost snažnijeg pada gospodarskih aktivnosti i rasta nezaposlenosti. Ovi rezultati podržavaju stajalište da je recesija u Velikoj Britaniji već počela, te da se pogoršava. Domaće je gospodarstvo pod ogromnim pritiskom", kazao je David Kern, ekonomski savjetnik BCC-a.

Očekuje se da će Bank of England u četvrtak sniziti kamatne stope sa sadašnjih 5,0 posto, radi poticanja gospodarstva uslijed nastavljenih previranja, prenosi Business.hr.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Evropska unija ranije su upozorile da će Britanija ove jeseni zakoračiti u recesiju.