Neće se koristiti
16

Britanci imaju još sedam dana da potroše novčiće od jedne funte

Klix.ba
Britanci imaju samo još sedam dana da potroše svoje stare novčiće od 1 funte jer ih kompanije nakon toga više neće moći prihvatiti. ​Nova neobična kovanica koja će umjesto okruglog oblika imati 12 strana, počela je kružiti Velikom Britanijom u martu, postepeno zamjenjujući stare kovanice.

Od 16. oktobra okrugli novčić od jedne funte više se po zakonu neće moći koristiti. I dalje će biti moguće vratiti stare kovanice na većini ulica i poštanskih ureda nakon tog datuma.

Do sada je vraćeno oko 1,2 milijarde kovanica, ali oko 500 miliona je još u opticaju.

"Kako se približava rok, želimo potaknuti sve da pronađu svoje kovanice i koriste ih", rekao je Adam Lawrence, glavni izvršni direktor Royal Minta.

Royal Mint je 28. marta uveo novčić od 1 funte kako bi pomogao u sprečavanju krivotvorenja, a jedna od 30 starih verzija procjenjuje se kao lažna.

Opisan je kao "najsigurniji novac na svijetu", s nizom detalja koji onemogućavaju krivotvorenje, uključujući i materijal unutar kojeg se može otkriti nedozvoljeni materijal kada se elektronski skenira.

Bilo je ipak problema pri uvođenju novog novčića. Smatra se da je malo novca stavljeno u opticaj. Prvo je bilo problema s aparatima koji trebaju prihvatati novac za parking.

Kompanije su prošle godine upozoravale trezor da će morati ažurirati svoje aparate, a Royal Mint kaže kako bi sva oprema za rukovanje novcem trebala moći prihvatiti novi novčić od 1 funte od 16. oktobra.

Banke potiču klijente da vraćaju svoje stare kovanice što je prije moguće i da ne čekaju krajnji rok.