{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brisel stopira ugovor sa Rusijom vrijedan 12 milijardi eura?

S
23.2.2015. u 10:35
5
20
Brisel stopira ugovor sa Rusijom vrijedan 12 milijardi eura?
5
Brisel stopira ugovor sa Rusijom vrijedan 12 milijardi eura?
Foto: AFP
Brisel i Mađarska na pragu su ozbiljne političke konfrontacije, jer centrala EU želi da spriječi mađarsko - ruski projekat u oblasti atomske energetike vrijedan 12 milijardi eura.
Odluku Mađarske da zaključi ugovore sa Rusijom evropski organi mogla bi da blokiraju, jer se plaše da će se Budimpešta suprotstaviti proširenju sankcija Rusiji.

Financial Times navodi da bi Brisel mogao da kazni Budimpeštu tako što će uložiti veto na projekat ili novčano.

Mađarska razmatra mogućnost projekata u oblasti atomske energetike kao centralnu tačku svoje strategije učvršćivanja političkih i ekonomskih veza sa Rusijom.

Budimpešta je predložila "Rosatomu" ugovore za projektovanje, izgradnju i servisiranje dva nova reaktora u Pakšu, gde se nalazi jedinstvena atomska centrala u Mađarskoj.

Odluka mađarskog premijera Viktora Orbana da ne objavljuje tender za ovaj projekat izazvala je strah da njegove veze sa Moskvom mogu dovesti do suprotstavljanja Mađarske pokušajima pooštravanja sankcija Rusiji.

Iz Budimpešte stižu signali o spremnosti na sukob sa Briselom" po ovom pitanju.

Premijer Orban naglašava da je Mađarska po pitanju energetske politike - suverena i ocjenjuje da Budimpeštu čeka sukob sa Briselom u vezi tih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: