biznis
0

Brisel, SAD i Japan prijavile Kinu zbog trgovine rijetkim metalima

SRNA
Evropska unija, SAD i Japan su Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) uputili žalbu zbog restrikcija Kine na trgovinu rijetkim metalima koji su od ključne važnosti za proizvodnju elektronske i druge robe.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Guht rekao je da kineske restrikcije na rijetke prirodne elemente i druge proizvode nisu u skladu sa pravilima međunarodne trgovine i zbog toga moraju biti uklonjene.

Kina kontroliše oko 95 posto globalne proizvodnje rijetkih elemenata, koji čine grupu od 17 elemenata ključnih za elektronsku, automobilsku, energetsku i proizvodnju medicinske opreme.

Američki predsjednik Barack Obama naglasio je da se SAD zalažu za direktne pregovore sa partnerima poput Kine ali da če, u slučaju potrebe, biti preduzet snažan postupak protiv "nepoštenih praksi".

Žalba EU, SAD i Japana odnosi se i na kineske zabrane volframa i molibdena, još dva ključna sirova materijala na globalnom tržištu.

Peking je izrazio spremnost da se suprostavi trgovinskim zamjerkama i kineska novinska agencija Sinhua javila je da će takvi postupci izazvati samo "povratnu reakciju" i naškoditi ekonomskim vezama.