biznis
0

Brazilci odustali od čeličane

SRNA
Treća po veličini brazilska metalurška kompanija "CSN" nema namjeru da kupuje akcije preduzeća, kako u Brazilu, tako i u inostranstvu.

Finansijski direktor kompanije Ottavio Lasano izjavio je da "CSN" nema nikakvih planova o budućim investicijama, u šta ulazi i eventualni ugovor sa bugarskom čeličanom Kremikovci, prenijeli su bugarski mediji.

Prošle sedmice bugarsko Ministarstvo ekonomije obavijestilo je javnost da je brazilska kompanija zainteresovana za sofijsku čeličanu i da se nastavljaju pregovori.

Krajem marta "CSN" je objavio sedmostruko uvećanje profita za poslednji kvartal 2008. godine u odnosu na isti period 2007. godine. Pozitivni finansijski rezultat dostigao je 1,73 milijardi dolara.

Krajem februara od kupovine bugarske kompanije "Kremikovci" odustala je i ukrajinska kompanija "Smart holding".

Radnici bugarske čeličane nastavili su sa protestima, zahtijevajući isplatu zarada i neodložno rješavanje budućnosti kombinata.

Metalurzi su sa protestima počeli krajem prošle godine, nakon kašnjenja plata. Oni su tada radili "lon poslove" za ukrajinsku kompaniju "Vorskla stil", čiji je vlasnik biznismen Konstantin Ževago, koji se je kasnije povukao iz Bugarske.

Indijski milijarder Pramod Mittal kupio je 2005. godine 71 odsto akciija bugarske čeličane.

Da bi platio obaveze bugarskoj vladi i obezbijedio sredstva za rad, "Mittal" je putem kompanije u Londonu "Global steel" 2006. godine prodao dio akcija u iznosu od 481 miliona dolara.

Bugarska država je vlasnik 25 odsto akcija čeličane "Kremikovci".

Kombinat "Kremikovci" je do nedavno sa svojom produkcijom činio 10 odsto bugarskog izvoza.