biznis
0

Branković: Vlada još nije razmotrila bodovanje tenderske komisije za prodaju 88 posto kapitala Aluminija

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković kazao je danas tokom tzv. aktuelnog sata s novinarima u Sarajevu da Federalna vlada nije razmatrala bodovanje koje je jučer izvršila Tenderska komisija za prodaju 88 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar.

-Drugi krug ocjenjivanja, odnosno vrednovanja obavezujućih ponuda izvršen je jučer, kako je to bilo po planu, a Vlada fizički nije mogla stići da to sagleda i stavi na dnevni red današnje sjednice, rekao je premijer Branković.

Te ponude, kako je nedavno saopćila Komisija, uputili su: konzorcij koji čine „Glencore International AG“, „FEAL d.o.o“ i „Dalekovod d.d.“, zatim „En+Group Itd.“, i „Mytilineos Holdings.

Premijer Branković je tokom razgovora s novinarima rekao i da je dokument “Politika privatizacije u FBiH”, koji se našao na današnjoj sjednici Vlade, dokument o kome treba čuti sud javnosti i koji će nakon usvajanja biti potrebno razraditi.

“Politikom privatizacije“ definirane su osnovne aktivnosti razrađene kroz tri glavne skupine poduzeća. U prvoj su preduzeća iz oblasti elektroprivrede, prometa i veza (izuzev cestovnog prometa), vodoprivrede, eksploatacije ruda i šuma, javnog informiranja, igara nasreću, naoružanja i vojne opreme, te veterinarske i komunalne djelatnosti. U drugoj su skupini poduzeća s manjinskim državnim kapitalom, a u trećoj ona iz komercijalnog sektora s većinskim državnim kapitalom. O Politici privatizacije u FBiH izjasnit će se i Federalni parlament.

Premijer Branković je, također, novinarima pojasnio da se Nacrt zakona o Razvojnoj banci FBiH nije našao na današnjoj sjednici zbog tehničkih usaglašavanja te da vjeruje da će on biti obavezna tačka na dnevnom redu naredne sjednice Vlade FBiH.