{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Branković-Varga: Mađarska pomaže razvitku poljoprivrede u BiH

F
FENA
15.5.2007. u 10:19
0
0
Branković-Varga: Mađarska pomaže razvitku poljoprivrede u BiH
0
Branković-Varga: Mađarska pomaže razvitku poljoprivrede u BiH
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i ambasador Mađarske u BiH Imre Varga dogovorili su danas u Sarajevu početak suradnje u dvije oblasti u kojima Mađarska ima velika iskustva i rezultate, saopćeno je iz Ureda za informiranje Federalne vlade.
Naime, kroz ministarstva i institute za poljoprivredu, bit će ostvarena suradnja čiji je cilj, prije svega, institucionalno jačanje proizvodnje hrane u Federaciji BiH. Time bi, prema riječima premijera Brankovića, bile stvorene pretpostavke da poljoprivreda dobije mjesto koje zaista i zaslužuje u domaćoj privredi i postane bitna izvozna grana.

Ocijenjeno je kako, uz adekvatne organizacijske pretpostavke, agrar u Federaciji BiH može dati proizvode koji će biti prepoznatljivi na inozemnim tržištima.

Mađarska je, inače, jedan od najvećih proizvođača i izvoznika hrane među zemljama Europske unije. Ova zemlja je, ujedno, među glavnim snabdjevačima bh. tržišta žitaricama i mesom.

Iskustva u prelasku s teške industrije ka visokim tehnologijama također su interesantna za Federaciju BiH, kazano je tokom susreta, te će i na tom području mađarski stručnjaci pružiti punu pomoć.

Istaknuvši zadovoljstvo uspješno okončanom privatizacijom “Energopetrola” od mađarsko-hrvatskog konzorcija, ambasador Varga izrazio je želju svoje zemlje za daljnim investiranjem u BiH, a posebno u oblasti telekomunikacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: