Vlada Federacije BiH
0

Branković se sastao sa Savjetom za ekonomsku politiku

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, sa zamjenikom premijera i federalnim ministrom kulture i sporta Gavrilom Grahovcem, danas je u Vladi FBiH održao sastanak sa članovima Savjeta za ekonomsku politiku kojeg čine ekonomski eksperti i koji je Vlada FBiH osnovala s ciljem osiguranja stručne pomoći u borbi protiv ekonomske krize.

Kako se navodi u saopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH, na sastanku su razmatrani Program mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenja poslovnog ambijenta i Socijalni sporazum za period 2009. - 2010. godine koji su danas potpisani između Vlade, Udruženja poslodavaca i Sindikata i koji će naredne sedmice biti na raspravi u Parlamentu FBiH.

Članovi Savjeta su podržali namjere Vlade da u narednoj godini kroz konkretne mjere ublaži udare na privredu i standard građana.

Ekonomski stručnjaci preferiraju smanjenje javne potrošnje, stimulaciju izvoza i pomoć privredi u tom segmentu te zadržavanje nivoa zaposlenosti i otvaranje investicionih radova.

Stručnjaci se slažu i u ocjeni da se hitnim mjerama Vlade mora osigurati socijalni mir kao i uticati ekonomskim mjerama na povećanu potrošnju građana. U tom cilju, kako je rečeno, neophodno je ubrizgati finansijsku injekciju privredi od oko jedne milijarde KM.

Neophodne su i efikasne i hitne mjere koje već u prvom polugodištu naredne godine treba implementirati kako bi se posljedice svjetske ekonomske krize maksimalno ublažile.

Sljedeći sastanak ovog foruma predviđen je polovinom januara sljedeće godine kada će se konkretnije razgovarati o mjerama iz Vladinog programa, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.