Sarajevo
0

Branković sa zamjenikom generalnog direktora MMF-a

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković upoznao je danas, tokom susreta u Sarajevu, članove izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje je predvodio zamjenik generalnog direktora Murilo Portugal, o najbitnijim ekonomskim pokazateljima u Federaciji BiH te obrazložio neke od problema s kojima se suočava ovaj bh. entitet, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
  • S rastom industrijske proizvodnje od 11 posto, Federacija nosi glavninu bruto nacionalnog dohotka u BiH. U posljednje dvije godine čak je 26 posto svog bruto nacionalnog dohotka FBiH usmjeravala u investicije. Istodobno je znatno povećan broj uposlenih, a smanjen broj neuposlenih - kazao je Branković.

Međutim, upozorio je da je institucionalna prekapacitiranost FBiH brana njezinom razvitku. Uz 11 vlada i jednako toliko parlamenata, kako je kazao, tu je i po jedanaest zavoda za zapošljavanje i za zdravstveno osiguranje

  • Takva usloženost je ne samo preskupa već uveliko usporava donošenje najbitnijh odluka - dodao je premijer.

Murilo Portugal kazao je da potpuno razumije ove probleme s kojima se suočava Federacija BiH, budući je svojedobno bio ministar financija Brazila, federacije koju čini 26 država i 5.500 općina.

Stoga je podržao nastojanja da se u FBiH provede reforma institucija da bi one postale učinkovitije i manje opterećavale proračune.

Posebno je ukazao na nužnost ubrzanja procesa privatizacije, koji bi, s jedne strane, donio svježi kapital za buduće investicije, a s druge, doveo nove tehnologije.

Zamjenik generalnog direktora MMF-a kazao je da BiH mora iskoristiti šanse što ih pruža Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan s Evropskom unijom.

U duhu dosadašnje dobre saradnje MMF-a i Vlade FBiH, on je ponudio pomoć svoje institucije u traženju najoptimalnijih rješenja za stabiliziranje i unapređenje ekonomskog stanja u FBiH.

Razgovorima u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu su prisustvovali i šef Misije MMF-a u BiH Costas Christou i tajnica Federalnog ministarstva finansija Zada Gabela, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.