Sastanak
0

Branković s predstavnicima Islamske banke za razvoj iz Džede

FENA
"U ovom trenutku Federacija BiH traži rješenja za kvalitetno finansiranje kapitalnih investicija iz energetskog sektora i prometne infrastrukture koji treba da pokrenu ukupne privredne aktivnosti, što je od strateškog značaja za daljnji razvoj", naglasio je premijer Federacije BiH Nedžad Branković tokom današnjih razgovora s delegacijom Islamske banke za razvoj iz Džede, koju je predvodio član Nadzornog odbora Ahmad M. Al-Ghannam.

Delegacija ove banke je s predstavnicima Bosna Bank International d.d. (BBI) upravo potpisala Sporazum o otvaranju kreditne linije za pomoć izvoznicima iz BiH u pripremi proizvodnje što, po ocjeni učesnika današnjeg sastanka, predstavlja početak uspješne finansijske saradnje i otvaranje novih mogućnosti za slične aranžmane i u drugim oblastima u Federaciji BiH.

Al-Ghannam je istakao da ovaj vid njihovog angažmana predstavlja kontinuitet u pomoći koju je njegova zemlja, prije svega, kreditom Saudijskog fonda za razvoj, pružala Bosni i Hercegovini od samih početaka rata i u poslijeratnom razvoju i naglasio spremnost za podrškom našem razvoju putem bilateralnih i multilateralnih odnosa. U tom kontekstu će, s pažnjom i interesovanjem biti razmotrene mogućnosti angažiranja Islamske banke za razvoj u realizaciji strateških projekata čiju listu upravo za potrebe iznalaženja najpovoljnijeg načina finansiranja priprema Vlada Federacije BiH.

Današnjim razgovorima u sjedištu Vlade FBiH prisustvovali su ambasador Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Fahad Al Zaid i direktor BBI Amer Bukvić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću, Vlade FBiH.