{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković otvorio sajam "ZEPS Intermetal 2008."

F
20.5.2008. u 13:50
0
0
Branković otvorio sajam "ZEPS Intermetal 2008."
0
Branković otvorio sajam "ZEPS Intermetal 2008."
Federalni premijer Nedžad Branković danas je u Zenici proglasio otvorenim 5. međunarodni sajam metala «ZEPS Intermetal 2008.» na kojem će do 23. maja učestvovati 207 izlagača iz 22 države.
«Spoj regija čelika i aluminija, kakve su u Zenici i Mostaru, poruka su kako se gradi BiH i društvo u kojem ćemo biti svi zadovoljni i sretni živjeti. Nadam se da će i nivoi vlasti koji su zaduženi da doprinesu još jednom novom komponentom ukupnom ambijentu za razvoj biznisa, uraditi svoje poslove, kazao je premijer Branković.

On je istaknuo da će Vlada FBiH nastaviti s reformama fiskalnog sistema i administrativnog aparata koji servisira biznis.

- Građenjem komunikacija nadam se da ćemo zbog porasta tražnje osigurati dovoljno energije i to su naše odgovornosti koje ćemo realizirati iako imamo dosta nerazumijevanja, što smatramo sazrijavanjem društva pred donošenje krupnih odluka, rekao je Branković.

Najveći specijalizirani sajam metala u regionu, održava se na 6.000 m2 izložbene površine, na kojoj je postavljeno i šest kolektivnih izložbi.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić izjavio je da su metalski i drvoprerađivački sektori jedini u BiH koji imaju pozitivan bilans kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom.

- Zeničko-dobojski kanton u ukupnom uvozu BiH učestvuje s devet, a u izvozu s 15 posto. Izvoz iz ZDK-a dvostruko je veći po stanovniku u odnosu na cijelu BiH, rekao je Lovrić.

Svečanom otvorenju prisustvovao je veliki broj međunarodnih zvaničnika u BiH, od kojih je veći dio iz Sarajeva stigao specijalnim vozom koji su radi promocije željezničkog saobraćaja organizirale Željeznice FBiH.

U okviru pratećih sajamskih manifestacija danas će biti održan Forum metalaca BiH na kojem će učesnici razgovarati o utjecaju CEFTA sporazuma na metalsku industriju regiona. Bit će održan i okrugli sto o temi «Željeznica-generator privrednog razvoja".

Organizator 5. međunarodnog sajma «ZEPS Intermetal 2008.», koji je u odnosu na prethodni zabilježio rast od 15 posto, jeste Poslovni sistem RMK.

Suorganizatori su Vanjskotrgovinska komora BiH, privredne komore FBiH i RS-a, Aluminij Mostar, Arcelor Mittal Zenica i Novi rudnici Ljubija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: