Rakovica
0

Branković otvorio fabriku građevinskih materijala

FENA
''BiH je stabilna zemlja i otvorena je za investicije'', izjavio je federalni premijer Nedžad Branković na ceremoniji otvaranja tvornice građevinskih materijala u Rakovici kod Sarajeva.

Branković je naglasio da svako novo zapošljavanje ujedno znači daljnji korak u rasterećenju privrede u čemu je Federalna vlada spremna pružiti svu svoju podršku.

Austrijska kompanija ''Wietersdorfer Gruppe'' koja se bavi proizvodnjom centra, kreča, građevinskih materijala i cijevi i kompanija ''House Milos'' za samo osam mjeseci od polaganja temeljca izgradile su modernu tvornicu ''W&P Milos'', koja će proizvoditi kvalitetne proizvode već poznate marke na bh. tržištu - "baumit".

U izgradnju tvornice uloženo je 8,2 miliona eura, a zapošljavat će 40 do 60 radnika.

Tvornica je opremljena najsavremenijim postrojenjima certificiranim u Evropskoj uniji koja omogućavaju potpuno automatiziran proizvodni proces koji će povezati sve segmente proizvodnje od punjenja pogona osnovnim sirovinama do pakovanja i odvoza finalnih proizvoda.

Tvornica ''W&P Milos'' će tržištu ponuditi "baumit" proizvode-gotove maltere, ljepila za fasade i keramiku.

Planirana godišnja proizvodnja tvornice iznosit će između 140.000 i 200.000 tona, a proizvodi su osim za bh. tržište planirani za izvoz u Hrvatsku (južna Dalmacija), Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Grčku.

Svečanom otvaranju tvornice u Rakovici prisustvovali su i predstavnici Kantona, gradske uprave sarajeva te Općine Ilidža.