biznis
0

Branković: Ne treba biti nestrpljiv u vezi privatizacije Aluminija

FENA
Komentirajući zahtjev Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija da Vlada Federacije BiH u što kraćem roku okonča proces privatizacije tog poduzeća, federalni premijer Nedžad Branković danas je u Mostaru kazao kako ne treba biti nestrpljiv.

"Radi se o veoma složenom poslu i Vlada FBiH ne možemo se brzo izjasniti, jer jedan dio elemenata obvezujućih ponuda odnosi se na određene obveze Vlade. Menadžmentu Aluminija jednostavno je bilo iskazati svoj stavu u vezi potencijalnih kupaca, međutim Vlada to ne može uradit", kazao je Branković na aktualnom satu.

Dodao je kako je Federalna vlada od potencijalnih kupaca zatražila dodatna pojašnjenja u vezi s njihovim zahtjevima za cijenu električne energije i pitanje ekoloških projekata, te će se, nakon što dobije odgovore, Vlada izjasniti o dovršetku procesa privatizacije 88 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar.

Federalni premijer osvrnuo se i na privatizaciju Fabrike duhana Mostar (FDM), kojoj, po njegovim riječima, hitno treba strateški partner.

"Po nama bi to trebala biti Fabrika duhana Sarajevo (FDS). Pronašli smo rješenje kojim bi FDM postala tvrtka kćerka FDS-a, a to rješenje podrazumijeva izmjenu Zakona o privatizaciji, kojom bi se tvrtkama u kojima država ima vlasništvo ispod 50 posto omogući privatizacija drugih tvrtki s državnim vlasništvom", kazao je Branković.