biznis
0

Branković i Radivojević razgovarali s predstavnicima velikih trgovačkih društava

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar trgovine Desnica Radivojević danas su u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu održali sastanak s predstavnicima velikih trgovačkih društava koji posluju širom BiH.

Na sastanku s predstavnicima OBI-ja, Grupacije MIMS, Konzuma, FIS-a, Interexa, Agrokomerca, Velproa, te Omege, kako je izjavio premijer Branković, razgovarano je o tome kako da se zajedničkim naporima poboljša izvoz i pospješi supstitucija uvoza, a sve s ciljem smanjenja vanjskotrgovinskog debalansa BiH.

-Vlada je do 2010. godine predvidjela rast trgovine za 15 posto i mislim da su ovi trgovački lanci šansa da smanjimo vanjskotrgovinski debalans, odnosno da pokrivenost uvoza izvozom sa sadašnjih 42 posto pomjerimo na oko 70 posto, rekao je Branković.

Federalni ministar trgovine Desnica Radivojević rekao je da Vlada FBiH teži razvoju s trgovine i većoj zastupljenosti domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca, ali i podizanju kvalitete robe i usluga, što će svakako poboljšati bh. izvoz.

Tokom sastanka, kako je kazao izvršni direktor kompanije Klas Alija Šabanović, dosta je razgovarano i tzv. „sivom tržištu“, istaknuvši pritom kako smatra da protok oko 60 posto brašna u BiH upravo ide tim tržištem.

Očekujući konkretnije poteze Vlade na suzbijanju „sivog tržišta“ i pojeftinjenju domaće proizvodnje Pero Gudelj, direktor kompanije FIS iz Viteza, istaknuo je kako bi njegova kompanija u tom slučaju uz postojećih 1.600 radnika u narednih četiri do pet godina mogla uposliti njih još 1.500.