biznis
0

Branković i Bevanda sa predstavnicima Svjetske banke

FENA
Objektivno, ima teškoća u funkcioniranju Budžeta Federacije BiH, ali to nije ni blizu kolapsa, kako se često čuje, zajednička je ocjena premijera Federacije BiH dr Nedžada Brankovića i dopremijera i federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande koji su se danas sastali i razgovarali sa predstavnicima Svjetske banke: potpredsjednikom ove institucije za Evropu i regiju centralne Azije Shigeom Katsuom, direktoricom za BiH, regionalnom koordinatoricom za jugoistočnu Evropu Jane Armitage i šefom Ureda Svjetske banke u BiH Marcom Mantovanellijem.
  • Ove teškoće rezultat su visoke koncentracije prava ustanovljenih u zakonima donesenim prije početka mandata ove Vlade, rekao je premijer Branković, obrazlažući finansijsku situaciju u FBiH, kao i mjere koje Vlada planira preduzeti na stabiliziranju ovog stanja.

Tu se prije svega misli na reforme institucija i zakona, posebno u socijalnom sektoru od kojih su neki već upućeni Parlamentu FBiH na usvajanje, restrikcije u javnoj potrošnji, putem revizija prava svih korisnika javnih sredstava i dokumentacije na osnovu koje su ta prava priznata, te brži razvoj infrastrukture, radi ujednačavanja uvjeta življenja na cijelom području Federacije.

Ovo su trenutno osnovni zadaci Federalne vlade koja cijeni podršku Svjetske banke, ne samo kao partnera u finansiranju značajnih projekata, već i kao svojevrstan korektiv finansijskih namjera i tokova, naglasio je federalni premijer.

Ministar Bevanda je objasnio već preduzete korake na planu fiskalne reforme, u okviru koje su doneseni značajni fiskalni zakoni koji, uz ostala rješenja u pripremi, treba da doprinesu daljnjoj finansijskoj konsolidaciji stanja.

Predstavnici Svjetske banke su pozitivnom ocijenili dosadašnju saradnju sa Federalnom vladom iskazavši spremnost da ova međunarodna finansijska institucija i dalje bude partner u našem razvoju.

U tom kontekstu bilo je riječi o implementaciji projekata koji su u toku, sa naglaskom na potrebu otklanjanja uočenih nedostataka, kao i pravcima i načinu u provedbi Strategije partnerstva sa zemljom (CPS) za BiH koja je usvojena prije pola godine.

Izrazili su zadovoljstvo što je Parlament FBiH prihvatio kreditni sporazum za projekat POWER IV i što su u Vladi već ocijenjeni i pripremljeni za usvajanje i drugi planirani aranžmani, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.