{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brajković: Moguće smanjenje proizvodnje i otpuštanja radnika u Aluminiju

F
4.1.2008. u 13:39
0
0
Brajković: Moguće smanjenje proizvodnje i otpuštanja radnika u Aluminiju
0
Brajković: Moguće smanjenje proizvodnje i otpuštanja radnika u Aluminiju
Za poduzeće Aluminij d.d. Mostar i 2007. godini bila je rekordna. Proizvedeno je 121,750 tona metala, što je 40 posto više od prijeratne proizvodnje, kazao je ne godišnjoj konferenciji za novinare generalni direktor Aluminija Mijo Brajković.
Zbog smanjenja cijene aluminija na svjetskom tržištu izvoz mostarskog giganta u 2007. godini ostat će na razini iz 2006. godine i iznosit će oko 240 milijuna eura.

U modernizaciju ljevaonice protekle je godine investirano 15 milijuna dolara, čime je Aluminijeva ljevaonica, prema ocjeni stručnjaka, među šest najmodernijih ljevaonica u svijetu. Sljedeće godine dovršit će se modernizacija tvornice anoda, a radi se o investiciji vrijednoj 45 milijuna dolara, dodao je Brajković.

No, i pored impresivnih poslovnih rezultata Aluminij i dalje muče problemi.

Po riječima generalnog direktora Aluminija, zbog najavljenog smanjenja isporuke električne energije u 2008. godini moglo bi doći do smanjenja proizvodnje i otpuštanja radnika, a ugroženo je i tridesetak bh. poduzeća koje sirovinu nabavljaju od Aluminija.

Istaknuo je da elektroprivredna poduzeća u Federaciji BiH diskriminiraju Aluminij.

"Prema zaključku Vlade Federacije BiH elektroprivredna poduzeća obavezna su snabdijevati tarifne kupce, bili oni kvalificirani ili nekvalificirani. (...) Suština elektroprivreda je da razvijaju gospodarstvo, a ne da ga gase", kazao je Brajković.

Dodao da je Vlada Federacije BiH učinila ono što je trebala, te da bi sada Regulatorna agencija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) trebala riješiti problem opskrbe Aluminija električnom energijom.

Brajković je istaknuo i to da je Aluminij sam uspio nabaviti 65 posto potrebne električne energije, čime je rasteretio elektroprivredna poduzeća, dok su svi ostali veliki potrošači u Federaciji BiH dobili svu potrebnu energiju od Elektroprivrede HZ HB i Elektroprivrede BiH.

Zbog svega ovoga mogla bi propasti privatizacija mostarskog poduzeća, zaključio je Brajković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: