|

Bosni i Hercegovini odobren izvoz konja u Evropsku uniju

Bosni i Hercegovini odobren izvoz konja u Evropsku uniju
1.822
Klix.ba
4.10.2018. u 12:48
68
komentara
1,8k

dijeljenja
Bosni i Hercegovini odobren izvoz konja u Evropsku uniju Foto: N. G./Klix.ba
Novom izmjenom Uredbe Evropske unije, Bosna i Hercegovina je nakon dugogodišnje zabrane, uvrštena u spisak zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u Evropsku uniju.
Zahvaljujući naporima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH, ispunjen je još jedan standard EU, čije nepostojanje je do sada sprečavalo razvoj konjičkog sporta, održavanje sportskih i kulturnih manifestacija i takmičenjam, saopćeno je iz Ministarstva.

Zabrana izvoza kopitara predstavljala je veliki problem za domaće ergele, jer osim što sportisti nisu mogli ići na međunarodna takmičenja, u Bosnu i Hercegovinu nisu mogli ući ni takmičari iz drugih zemalja jer se nakon ulaska u BiH ne bi mogli vratiti u svoju zemlju. Navedenom dozvolom omogućen je i privremeni uvoz registrovanih konja iz EU.

Ovim su eliminisane dugogodišnje štetne barijere za kretanje životinja u sportske svrhe kao i njihov dosadašnji, negativni uticaj za razvoj ekonomije i turizma Bosne i Hercegovine, saopćili su.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...