biznis
0

"Bosnalijek" za šest mjeseci ostvario prihod od 51 milion KM

SRNA
Farmaceutsko-hemijska industrija "Bosnalijek" u prvoj polovini ove godine ostvarila je prihod od 51 milion KM, što je smanjenje za 1,2 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Ukupan prihod od prodaje farmaceutskih proizvoda iznosio je 49,8 miliona KM sa smanjenjem od 1,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz ove kompanije.

U saopštenju se dodaje da na tržištu BiH ostvareni prihod od prodaje farmaceutskih proizvoda iznosi 34,9 miliona KM, što predstavlja smanjenje od 0,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je u izvozu ostvaren manji prihod za četiri odsto u odnosu na prvo polugodište prošle godine, odnosno 14,9 miliona KM. 

Uprkos posljedicama trenutne ekonomske krize, iz "Bosnalijeka" navode da su veoma zadovoljni ostvarenim rezultatima na domaćem tržištu, lansiranjem osam novih proizvoda u prvoj polovini ove godine i zadržavanjem vodeće pozicije među farmaceutskim kompanijama, uprkos jakoj međunarodnoj konkurenciji.

Iz ove kompanije napominju da se na inostranim tržištima aktuelna ekonomska kriza osjeti malo više nego na domaćem tržištu, ali da je ipak zabilježen rast na većini vodećih izvoznih tržišta kompanije.

Ukupna vrijednost imovine "Bosnalijeka"  30. juna ove godine iznosila je 157,5 miliona KM, a vrijednost kapitala "Bosnalijeka" uvećana je za 1,4 odsto u odnosu na početak godine i iznosi 108,9 miliona KM. 

Uprava "Bosnalijeka" smatra da ostvareni rezultati u prvom polugodištu ove godine pokazuju da se kompanija  veoma dobro nosi sa svim problemima koji pogađaju ekonomsko okruženje u kojem posluje. 
Iz "Bosnalijeka" izražavaju uvjerenje da će u drugoj polovini godine uspjeti da nadoknade pad prodaje, koji je ostvaren na nekim izvoznim tržištima u prvoj polovini godine, i navode da je i dalje u planu ostvarivanje 113 miliona KM prihoda na godišnjem nivou i rast od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu.  

"Bosnalijek" je započeo i nekoliko investicija čiji je cilj povećanje proizvodnih kapaciteta, i smatraju da će to doprinijeti kontinuiranom rastu kompanije i otvaranju novih radnih mjesta.