Ukorak s vremenom
221

Bosnalijek vlastitim razvojem i istraživanjem širi ponudu lijekova

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Široj javnosti malo je poznat podatak da je najveći domaći proizvođač lijekova Bosnalijek jedna od rijetkih farmaceutskih kompanija u regiji koja je zadržala vlastiti sektor razvoja i istraživanja.

Maja Pašić-Kulenović, rukovoditeljica odjeljenja Razvoj sektor Razvoj i registracija, u razgovoru za Klix ističe da je, zahvaljujući strateškoj odluci menadžmenta da se nastavi vlastiti razvoj, osiguran ne samo razvoj lijekova, već i mogućnost da se u pravo vrijeme i na pravi način odgovori na sve izazove koji se stavljaju pred farmaceutske kompanije.

"Zahvaljući vlastitom razvoju, kontinuirano proširujemo i unapređujemo proizvodni portfolio novim vlastitim proizvodima te razvijamo proizvode koji su jedinstveni na tržištu i predmet su interesovanja stranih kompanija te usklađujemo proizvode, proizvodne procese i analitičke metode s najnovijim regulatornim zahtjevima", kaže Pašić-Kulenović i dodaje da se, zahvaljujući radu na vlastitom razvoju lijekova, Bosnalijek izuzetno dobro nosi sa stranom konkurencijom, ali i sa sve strožijom regulativom na ovom polju.

Svjetski trendovi

"U prilog tome govori i činjenica da sve više farmaceutskih kompanija traži usluge transfera tehnologije i ugovorne proizvodnje naših proizvoda te da naše proizvode plasiramo, između ostalog, i na tržište Evropske unije, koja slijedi najstrožije farmaceutske standarde u svijetu, ali i na tržišta Azije i Afrike, odnosno u više od 20 država. Navedeno mnogo govori o usklađenosti kompanije sa zahtjevima tržišta i svjetskim trendovima. Naši zaposlenici, sa svojim znanjem i iskustvom, izuzetno su cijenjen kadar u svijetu farmaceutske industrije", ističe Pašić-Kulenović.

Ovo ujedno pokazuje da BiH ima značajne potencijale i kvalitetne, obrazovane i vrijedne radnike koji mogu uraditi puno toga, samo ako dobiju priliku i potrebnu podršku.

"BiH ima veoma kvalitetne stručnjake i Bosnalijek svojim kontinuiranim ulaganjem u razvoj omogućava da se barem dio ovog vrijednog kadra zadrži u našoj zemlji. Trenutna kriza uzrokovana pandemijom pokazala je da, kada je riječ o proizvodnji lijekova, imamo ljude sposobne odgovoriti na sve vanredne situacije. Školovanje ovako značajnog kadra je veoma skupo za svaku državu i treba omogućiti da ti ljudi imaju priliku pokazati šta znaju u svojoj državi, kako ne bi poželjeli da je napuste i ja sam ponosna što radim u kompaniji koja to osigurava, a koja ove godine obilježava 70 godina uspješnog rada i razvoja", rekla je Pašić-Kulenović.

Kontinuirano usavršavanje

Naša sagovornica kaže da je i sama, kao studentica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, bila stipendistica Bosnalijeka. Po završetku studija dobila je zaposlenje u sektoru Kontrola kvaliteta.

"Bio je to moj prvi radni angažman i na moju sreću imala sam priliku da učim od stručnjaka iz te oblasti. Nekoliko godina poslije moj radni angažman je nastavljen u sektoru Razvoj te usljed težnje Bosnalijeka za kontinuiranim usavršavanjem, 2005. godine mi je ukazano povjerenje i omogućen odlazak na doktorski studij u Švicarskoj. Doktorirala sam na Institutu za farmaceutsku tehnologiju Univerziteta u Bazelu pod mentorstvom prof. dr. Hansa Leuenbergera, a od 2016. godine obavljam poslove rukovoditeljice odjeljenja Razvoj sektor Razvoj i registracija", kaže Pašić-Kulenović.

U pripremi 20 novih proizvoda

U proteklih 5 godina Bosnalijek je razvio i na tržište plasirao 28 vlastitih proizvoda u različitim farmaceutskim oblicima. Veći dio tih proizvoda spada u kategoriju lijekova, dok manji dio spada u kategoriju dodataka prehrani, medicinskih sredstava i dezinficijensa/biocida.

"Trenutno radimo na razvoju više od 20 proizvoda. Proizvodi se nalaze u različitim fazama razvoja, od faze formulacije do faze aplikacije regulatornoj agenciji za dobivanje registracionog rješenja kao preduslova za prometovanje ovim proizvodima. Nadamo se da ćemo s nekoliko proizvoda na kojima trenutno radimo imati priliku biti među prvim na tržištu po isticanju patentne zaštite", kaže Pašić-Kulenović.