U 2012. godini
0

Bosnalijek : Uprkos teškim uvjetima ostvarili zavidne rezultate

FENA
Kompanija Bosnalijek je objavila da je u prvih devet mjeseci 2012. ostvarila zavidne poslovne rezultate, uprkos izuzetno teškim uvjetima u kojima kompanija posluje.

Ukupan prihod od prodaje iznosi 75,6 miliona KM, od čega je u izvozu ostvaren prihod od prodaje od 41,5 miliona KM, što predstavlja rast od 13 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Visoko ostvareno učešće izvoza u ukupnom prihodu od prodaje od 54,8 posto najbolje ilustruje Bosnalijekove najave, početkom godine, da će njihova poslovna strategija usmjerena ka međunarodnom poslovanju doživjeti svoj zamah u 2012.

Na Bosnalijekovom najvećem izvoznom tržištu, Ruskoj Federaciji, prihod od prodaje iznosi 28,3 miliona KM, odnosno rast od 42 posto u poređenju s istim periodom prošle godine.

Posebnim uspjehom smatraju ostvareni prihod od prodaje u iznosu od 34,1 milion KM na tržištu Bosne i Hercegovine, uprkos, kako navode, nelojalnoj konkurenciji kojoj je Bosnalijek izložen u ovom periodu.

Neto dobit za prvih devet mjeseci, ove godine, iznosi četiri miliona KM.

Imajući u vidu devetomjesečne rezultate, Uprava ove kompanije očekuje da će dobit na kraju ove poslovne godine biti ostvarena u skladu s ambiciozno postavljenim planom, saopćeno je iz Bosnalijeka.