{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosnalijek u ovoj godini planira značajno povećanje izvoza

F
10.1.2008. u 13:25
0
0
Bosnalijek u ovoj godini planira značajno povećanje izvoza
0
Bosnalijek u ovoj godini planira značajno povećanje izvoza
Bosnalijek je u 2008. godinu ušao sa planovima o značajnom povećanju izvoza, te osnaživanja saradnje sa Vladom Libije, kao trećem po redu dioničaru u ovoj kompaniji.
O poslovnim rezultatima i razvojnim planovima Bosnalijeka danas su na godišnjoj konferenciji za novinare, povodom 57. godišnjice kompanije, govorili direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić, izvršni direktor razvoja poslovanja Ljiljana Kamberović i direktor Sektora za odnose sa investitorima Nedim Vilogorac.

Bosnalijek je prošlu godinu završio uspješno, sa ostvarenim ukupnim prihodom od prodaje od 88 miliona KM i učešćem izvoza od 25 posto. Ukupan prihod od prodaje veći je za četiri posto u odnosu na rezultate godinu ranije.

-Bosnalijek pokazuje strateško opredjeljenje za stalnim rastom izvoza čija je prosječna stopa u proteklih pet godina bila 34 posto – istakao je Arslanagić.

Ova farmacetska kompanija, kako je kazala Kamberović, plasirala je 19 novih proizvoda u BiH i realizovala 92 nove registracije za 47 proizvoda u 14 zemalja svijeta.

U ovoj godini planiraju povećati prodaju za 20 posto, u odnosu na prošlu, što vrijednosno iznosi 104 miliona KM. U razvojnim laboratorijama Bosnalijeka u toku je rad na 59 projekta sa fokusom na generike nove generaciije.

Bosnalijek je bio i među najlikvidnijim kompanijama na SASE-u. Ukupna vrijednost trgovanja dionicama ove kompanije, kako je kazao Vilogorac, lani je premašila 80 miliona KM.

Strateški cilj Bosnalijeka je nastavak trenda rasta izvoza i njegovog učešća u ukupnom prihodu od prodaje. Arslanagić u planovima za ovu poslovnu godinu ističe opredjeljenje ka razvoju međunarodnog poslovanja Bosnalijeka, afirmaciju na tržištima širom svijeta i strateško povezivanje sa drugim farmaceutskim kompanijama.

Planirano je povećanje prihoda od izvoza za 72 posto i na taj način povećanje učešća izvoza u ukupnom prihodu od prodaje, sa 25 posto lani, na 35 posto u 2008. godini.

U Bosnalijeku posebno ističu značaj višestruke saradnje sa Libijom, kao trećim po redu dioničarem u kompaniji. Arslanagić je kazao da je upravo potpisan Memorandum o razumijevanju kojim se potvrđuje da će Bosnalijek izvršiti transfer stručnih znanja u libijski Nacionalni centar za kontrolu lijekova, pružiti konsultantske usluge za izgradnju i opremanje Centra i uvođenje sistema kvaliteta.

Ranija saradnja sa libijskom farmaceutskom kompanijom Al Maya nastavlja se putem tehničke podrške Bosnalijeka njihovoj proizvodnji i putem ugovorne proizvodnje.

Na domaće tržište u 2008. godini Bosnalijek također ulazi sa planom koji predviđa rast od 3,5 posto. Bosnalijek sa vlastitim proizvodnim programom pokriva oko 23 posto ukupnog tržišta BiH, koje je prema procjenama vrijedno oko 360 miliona KM.

Na tržištu BiH naći će se 16 novih proizvoda, a u razvojnim laboratorijama više od 50 projekata podijeljenih po različitim razvojnim aktivnostima.

Radi podizanja konkurentne prednosti Bosnalijeka u ovoj godini najavljuju da će razmotriti mogućnost povećanja dioničkog kapitala na dva načina - putem nove emisije dionica i podjelom dionica postojećim dioničarima iz fonda rezervi, čime ih žele nagraditi za dosadašnju podršku menadžmentu za razvoj i izgradnju Bosnalijeka.

Cilj je privući novi kapital u kompaniju, stvoriti uslove za prodorniji nastup na našim tržištima i raditi na stvaranju novih poslovnih prilika. Kao vid korporativne motivacije, u 2008. godini namjeravaju razmotriti i mogućnost kreiranja paketa dionica za zaposlene.

Bosnalijek će u edukaciju, odnosno usavršavanje ljudskih potencijala uložiti 800.000 KM, a takođe planiraju 50 novih radnih mjesta.

Arslanagić je posebno istakao da očekuju poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH sa posebnim akcentom na potrebu usvajanja zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima na nivou BiH.

-Koliko je važno za farmaceutsku industriju BiH uspostavljanje jedinstvenog tržišta, toliko je važno za sve njene građane, da se ovim zakonom reguliše i odgovornost proizvođača za kontrolu lijekova – ističu u Bosnalijeku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: