Obilježen 62. rođendan
0

Bosnalijek: Prošlost ostavljamo istražiteljima, idemo se dalje razvijati

Piše: N. Jamaković
Detalj sa press konferencije (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kompanija Bosnalijek danas je u Sarajevu upriličila konferenciju za novinare u povodu svog 62. rođendana. Čelnici kompanije istakli su dobre rezultate i ambiciozne planove, dok o malverzacijama iz proteklih godina, koje se ovih dana intenzivno spominju, nisu željeli govoriti, kazavši da je to posao za policiju i tužilaštvo.

Predsjednik Nadzornog odbora Bosnalijeka Veljko Trivun je na početku svog obraćanja iznio podatke o nezaposlenosti i zaduživanju naše zemlje, istaknuvši kako su rezultati Bosnalijeka u takvom okruženju vrijedni svake hvale i izuzetno dobri. Potom je novinarima predstavljen novi direktor Bosnalijeka Nedžad Polić, koji je tu dužnost preuzeo krajem prošle godine.

Polić je na samom početku istakao da je finansijska policija ušla u Bosnalijek i uradila ono što im je bilo potrebno, ali da istovremeno o onome što su poduzeli i uradili nisu obavijestili upravu preduzeća.

Priča o malverzacijama šteti ugledu

"Na taj način ja, kao i vi, iz medija saznajem o izvještaju koji oni predaju tužilaštvu, tako da zapravo ne mogu govoriti više o tome. Međutim, sva ta priča o malverzacijama u prošlosti itekako šteti ugledu firme, a posebno sam zabrinut što se u sjeni svega toga odvija tiho preuzimanje firme. Naime, jučer je na berzi prodato 6,7 posto dionica firme. Bojim se da je transakciju završila firma Haden u čije namjere nisam siguran, budući da nismo u mogućnosti stupiti u kontakt sa njima. Oni, u slučaju da su završili tu transakciju, sada imaju više od 23 posto dionica i najveći su pojedinačni dioničari firme. Mi imamo dugoročne planove prema kojima bi Bosnalijek bio stabilna firma i u budućnosti, ali se bojim da se ovakvim transakcijama pokušavaju ostvariti kratkoročni planovi i isisati novac, za što nam je najbolji primjer Galenika, koja je bila deset puta veća od Bosnalijeka, a danas je propala", kazao je Polić, dodajući kako su jučer dionice Bosnalijeka prodate po cijeni od 14 KM, iako vrijede barem dvostruko više.

Ni on, ni Trivun, međutim, nisu direktno željeli odgovoriti na pitanja novinara koja se tiču sumnjivih poslova sa konsultantskim kućama, navoda da je firma Brštanica služila kao praonica novca upravi Bosnalijeka, potom činjenice da je lijek Lopril u Zenici koštao 16 KM, a u Sarajevu 32 KM s ciljem nelegalnog pribavljanja materijalne koristi... Obojica su odgovorili da je to posao za policiju i tužilaštvo, dok je Polić kazao da je on tek došao u firmu i da slično poslovanje neće biti nastavljeno.

Polić je također potvrdio da je za svog savjetnika imenovao bivšeg direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, ali je negirao da je Arslanagićeva plaća za te usluge 10.000 KM, kao i da će mu to narušiti ugled, s obzirom na sve spekulacije u vezi sa periodom kada je Arslanagić vodio firmu. "Ja sam novi u ovom poslu i moja je odluka da imenujem čovjeka koji je u ovoj firmi proveo 20 godina, jer smatram da je upućen u sve poslove i da će mi njegovo znanje biti od velike pomoći. Međutim, moram napomenuti da sve odluke donosim sam, a moj ugled mogu narušiti samo loši rezultati firme, a nikako to ko me savjetuje", odgovorio je Polić.

Prihod od izvoza veći nego na domaćem tržištu

Direktor Polić je, također, govorio i o rezultatima Bosnalijeka u prošloj godini te je naveo da je ostvaren prihod od prodaje 111,8 miliona KM, sa učešćem izvoza od 65,4 miliona KM ili 58,4 posto. U odnosu na prethodnu godinu prodaja je veća za 5,3 miliona KM ili pet posto.

"Ovo je druga godina zaredom, u 62 godine postojanja Bosnalijeka, u kojoj je prihod od izvoza veći od prodaje na domaćem tržištu, a u tom smislu je naš najznačajniji partner Rusija (gdje je ostvareno 40 posto od ukupnog prihoda). Neto dobit u 2012. iznosila je 6,55 miliona KM i veća je za 11 posto u odnosu na 2011.", kazao je Polić, dodajući kako će Bosnalijek svojim dioničarima predložiti raspodjelu dobiti u omjeru 30 posto za dividendu, a 70 posto u razvoj poslovanja, odnosno investicije, čime se žele motivirati investitori da ulažu u dionice firme.

Polić navodi i kako je u 2013. planiran rast prodaje za 16,8 miliona ili 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Izvršna direktorica za proizvodnju i razvoj Bosnalijeka Belma Abazović je navela kako je u narednih nekoliko godina planirano investiranje 90 miliona KM u pogon za proizvodnju i objekt za kontrolu kvaliteta.

Istaknuto je i da je Bosnalijek u prošloj godini samo u BiH zaposlio nova 43 radnika, čime je u 2013. ušao sa 806 zaposlenika, 632 u BiH i 174 u predstavništvima u inozemstvu. U ovoj godini planiraju zaposliti još 66 radnika. Izvršni direktor za prodaju i marketing Bosnalijeka Bojan Kebe je istakao kako će u 2013. osnovati vlastitu firmu sa sjedištem u Moskvi koja će voditi poslove prodaje i distribucije Bosnalijekovih proizvoda na ruskom i ukrajinskom tržištu.