biznis
0

Bosnalijek: Deset godina primjene Loprila u BiH

FENA
Bosnalijek d.d. Sarajevo obilježio je danas deset godina od početka proizvodnje i primjene lijeka Lopril na bh. tržištu, jednog od najjačih brendova ove farmaceutske kompanije.

Lopril (lizinopril) namijenjen je liječenju povišenog krvnog pritiska, prevenciji i liječenju srčanog popuštanja, te bubrežnih i očnih komplikacija šećerne bolesti. Lizinopril je u svijetu visoko rangiran među lijekovima za tretiranje povišenog krvnog pritiska i slabosti srčanog mišića.

Uspješno se primjenjuje od 1990. godine i kroz brojna klinička istraživanja u svijetu potvrđen je niz terapijskih prednosti ovog lijeka u odnosu na druge iz iste terapijske skupine.

Bosnalijek je 1997. godine bio prva farmaceutska kompanija koja je uvela na bh. tržište ovaj lijek, koji je u proteklih deset godina pokazao izuzetnu sigurnost, efikasnost i podnošljivost u primjeni, istaknuto je na pres-konferenciji upriličenoj ovim povodom.

"Temelj ovoga proizvoda je naša opredijeljenost prema kvalitetu i ulaganjima u ljude, odnosno njihova znanja na čemu temeljimo i našu budućnost", kazao je direktor Biosnalijeka Edin Arslanagić.

Lopril je trenutno, prema njegovom riječima najviše prodavani lijek u BiH i 11 zemalja gdje je Bosnalijek prisutan.

Kardiolog prof. dr. Vjekosalv Gerc predstavio je rezultate kliničkog istraživanja efikasnosti, podnošljivosti i sigurnosti primjene Bosnalijekovih Lopril H tableta kod esencijalne hipertenzije. Ovo veliko istraživanje je urađeno u 12 kliničkih centara u pet evropskih zemalja, gdje se Lopril H pokazao kao djelotvoran i siguran lijek.

Šefovi kardioloških odjeljenja kliničkih centara Tuzla i Banja Luka, Zumreta Kušljugić i Aleksandar Lazarević prenijeli su dobra iskustva u primjeni ovoga lijeka.

Nakon pres-konferencije Bosnalijek je organizirao svečanost na kojoj se uz eminentne kardiostručnjake okupio veliki broj uzvanika, ljekara različitih specijalnosti i farmaceuta iz cijele BiH.