Servis za dijasporu
19

Bosna International Forum: Početkom novembra organizira se prvi BH Fest znanja i uspjeha

M. A.
Početkom novembra ove godine bit će organiziran prvi BH Fest znanja i uspjeha. Na ovom festivalu će učešće uzeti, i to u okviru panel diskusija, najuspješnija imena u svijetu iz različitih oblasti, a koja su porijeklom iz BiH.

Kroz nepuna tri mjeseca djelovanja projekta Bosna International Forum uspostavljen je Servis za dijasporu koji pokriva više od 30 posto teritorije BiH, kroz potpisane Memorandume o saradnji s 15 lokalnih zajednica i udruženjima na lokalnim nivoima s prostora cijele države.

Registrator za dijasporu je u funkciji od jula 2019. godine. Registrovani korisnici Servisa su najvećim brojem iz zemalja Evropske unije, ali nemali broj je i iz SAD-a, Kanade, Australije, Rusije te bliskoistočnih zemalja.

Početkom novembra 2019. organizira se prvi BH Fest znanja i uspjeha na kojem će učešće u panel diskusiji uzeti neki od najuspješnih bh. stručnjaka u svijetu iz različitih oblasti, te svoje znanje i iskustvo prenijeti drugim učesnicima, prvenstveno najboljim studentima s nekoliko univerziteta s prostora cijele BiH.

Kao rezultat prvog BH Festa znanja i uspjeha predstavit će se i prvi konkretan rezultat Projekta 5525, ujedno i prvi rezultat samog mota projekta BIF, spoj znanja, iskustva, vizije i uspjeha.

Ujedinjavanjem bh. stručnjaka iz svijeta, vraćanjem njihovog znanja u domovinu uz investicije dijaspore u konkretne projekte u koje su zajednički trud uložili da bi došlo do realizacije, a nad kojima potpunu kontrolu imaju sami investitori iz dijaspore, početkom novembra javnosti će se predstaviti prvi takav primjer.

"Iako je tokom 2019. godine naš primarni cilj uspostava što funkcionalnijeg Registratora i Servisa za dijasporu u svim njihovim potrebama, od informacija, usluga, pravnih pitanja i drugih upita, kako institucionalnih tako i vaninstitucionalnih, kroz regulisanu dozvolu Agencije za zašitu ličnih podataka, u jako kratkom period našeg djelovanja sa ponosom predstavljamo i prvi rezultat Projekta 5525. U samom nacrtu i izradi projekta učestvovao je veći broj stručnih lica, prvenstveno mlađih, iz različitih sektora, kako iz BiH, uspješnih studenata, tako i građana BiH koji su ostvarili zavidne rezultate u svijetu. Početkom novembra kroz prvi BH Fest znanja i uspjeha naš cilj je predstaviti uspješne rezultate naših ljudi širom svijeta, čuti njihove priče, ali i pokazati da se ulaganjem zajedničkih ideja, znanja i sredstava itekako mogu postići i konkretni rezultati u našoj zemlji, te ovim festom predstaviti i projekt u kojem je direktno zaposleno 15 mladih osoba", Izjavila je projekt menadžerica Emina Bulbul-Kahriman.