Sanela Jenkins u centru pažnje
0

Bosanka spasila Barclays banku

Sarajevo-x.com
Sanela Jenkins i Roberto Cavalli
Sanela Jenkins i Roberto Cavalli
Izvršni direktor Barclays banke za Bliski istok, Roger Jenkins, potpisao je ugovor sa Katarom i sa vladom Abu Dhabija o ubrizgavanju kapitala u iznosu od 7,4 milijardi funti (oko 20 milijardi KM) u Barclays banku, čime je finansijska kriza za ovu banku završena. Svi vodeći mediji u oblasti biznisa prenose ovo kao glavnu vijest i ističu da je ključnu ulogu u ovom velikom poslu imala Rogerova žena Sanela Jenkins, rođena Sarajka.

Zahvaljujući svojim izvrsnim odnosima sa predstavnicima Katara, preciznije sa Sheikhom Hamadom bin Jassimom bin Jaborom Al Thanijem (direktorom Holdin Katara) i njegovom familijom, kao i sa vladom Abu Dabija, ova Bosanka, u svijetu poznata i kao Diana, uspjela je posredovati u poslu i u jednu od najboljih engleskih banaka unijeti svjež kapital. Preciznije, ona je obezbijedila da u Barclays banku od strane Katara uđe 3,9, a od strane Vlade Abu Dabija 3,5 milijarde funti.

Jedna od najpoznatijih svjetskih listova u oblasti ekonomije Financial Times na početku teksta ističe da Barclays treba zahvaliti Rogerovoj ženi Saneli, jer će se na ovaj način, ne angažujući vladine pare, ova banka izvući iz krize.

Poslovnim potezom koji je u svijetu biznisa imao velikog odjeka, ova Sarajka je još jednom potvrdila da se s pravom svrstava u red najpozitivnijih primjera uspješnih bh. mladih žena u svijetu, koja već godinama svojim humanitarnim angažmanom pomaže ugrožnim u BiH.

Podsjećamo da je ona, zajedno sa svojim roditeljima, prije pet godina osnovala humanitarnu fondaciju "Irnis Ćatić". Organizacija je dobila ime po Sanelinom bratu koji je svoj mladi život dao za odbranu BiH.

Proteklih godina ova fondacija dala je veliki doprinos radu Kliničkih centra u Sarajevu, Konjicu, Mostaru i Goraždu, kao i teško bolesnim osobama. Pomogla je obnovu povratničkih domova širom BiH, te doprinijela obrazovanju mladih ljudi u BiH, kao i niz drugih humanitarnih akcija.

Također, Sanela je prošlog mjeseca Odsjeku za ljudska prava na američkom univerzitetu UCLA uručila donaciju u vrijednosti od 4 miliona dolara usmjerenu na istraživanje ratnih zločina počinjenih u periodu od 1992. do 1995. godine u BiH.