{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bolja pokrivenost uvoza izvozom u okviru CEFTA-e

S
27.3.2011. u 21:07
0
0
Bolja pokrivenost uvoza izvozom u okviru CEFTA-e
0
Bolja pokrivenost uvoza izvozom u okviru CEFTA-e
BiH popravlja položaj u okviru regionalne zone slobodne trgovine CEFTA, o čemu govori i poboljšanje procenta pokrivenosti uvoza izvozom na početku ove godine, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.
U prva dva mjeseca ove godine BiH je izvezla na tržište sedam zemlja CEFTA proizvode u vrijednosti 439,8 miliona KM, a uvezla 601,3 miliona KM. Uvoz je u ovom periodu bio pokriven izvozom sa 73 posto, za razliku od istog perioda prošle godine, kada je taj procenat iznosio oko 55 posto, a posmatrajući cijelu 2010. godinu bio je 60,4 posto.

"Bilježimo trend poboljšanja odnosa u okviru CEFTA, što govori da sve više koristimo prednosti ovog trgovinskog sporazuma", kaže Duljko Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH.

On je dodao da je omjer uvoza i izvoza u okviru CEFTA dostigao respektabilan nivo, ali da BiH generalno ne može biti zadovoljna zbog činjenice da trgovinsku razmjenu bazira na malom broju od 10 do 12 zemalja, među koje, osim članica CEFTA, spadaju i zemlje EU.

"Bez značajnije promjene u tom pogledu, bez otvaranja novih tržišta, poput Rusije i Srednjeg istoka, nećemo moći računati na značajnije iskorake u trgovinskoj razmjeni", kaže Hasić, dodavši da BiH mora poraditi na kvalitativnoj strukturi izvoza, umjesto sirovina i poluproizvoda da sve više izvozii finalne proizvode.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč kaže da poboljšanje razmjene unutar CEFTA pokazuje da mehanizmi širokog tržišta koje ima 60 miliona stanovnika počinju da djeluju. "Naš cilj treba da bude da izravnamo bilanse sa zemljama CEFTA, s obzirom na to da između država članica ne postoji velika razlika u razvijenosti", ističe Jeleč.

On je dodao da je glavna komparativna prednost BiH bazna industrija, s kojom ostvaruje suficit.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: