Oleg Deripaska
61

Bogati ruski biznismen i bliski Putinov saveznik tvrdi: Sljedeće godine će nam nestati novca

S. G.
Deripaska u društvu Putina (Foto: EPA-EFE)
Deripaska u društvu Putina (Foto: EPA-EFE)
Jedan od najbogatijih ruskih biznismena Oleg Deripaska upozorava da bi finansijske nevolje u kojima se našla Rusija mogle da kulminiraju u narednoj, 2024. godini.

"Sljedeće godine neće biti novca", rekao je oligarh Oleg Deripaska jučer na Krasnojarskom ekonomskom forumu u Sibiru, saopštili su ruski mediji.

"Biće nam potrebni strani investitori, ali i pomoć naših prijateljskih zemalja", dodao je.

Forbes je 55-godišnjeg aluminijskog tajkuna i industrijalca naveo kao najbogatiju osobu u Rusiji i devetu najbogatiju u svijetu 2008. godine, prije finansijske krize.

Neto vrijednost njegovog bogatstva u junu prošle godine procijenjena je na 3,2 milijarde dolara. Deripaska je rekao da izgradnja "državnog kapitalizma nije opcija" i upozorio na "ozbiljan" pritisak sankcija sa kojim se Rusija suočava.

"Ako se pravila WTO-a (Svjetske ekonomske organizacije) ne primjenjuju na ruske preduzetnike, moramo da se prebacimo na bilateralne sporazume. Biće problema sa računicama, pritisak sankcija će biti ozbiljan", dodao je.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 2,2 posto u 2022. godini, ali deficit se nije približio procjenama svjetskih čelnika, poput američkog predsjednika Joea Bidena i drugih, da će se nacionalni BDP smanjiti za 10 ili 15 posto.