Velika Britanija
0

Bogataši zbog recesije ostali bez trećine imovine

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Hiljadu najbogatijih Britanaca je zbog krize i recesije osiromašilo za 155 milijardi funti, lišivši se više od trećine imovine, piše "Sunday Times" ističući da takva situacija nije zabilježena za 21 godinu prikupljanja statističkih podatka.

Broj milijardera u Velikoj Britaniji je u prošloj godini smanjen sa 75 na 43, dok je ukupno bogatstvo "zlatne hiljade" dostiglo 258,27 milijardi funti, prenose u utorak agencije.

Minimalna imovina koja omogućava ulazak među hiljadu najbogatijih, ove godine je iznosila 55 miliona funti.

Prije godinu dana, donje pozicije u rejtingu bogataša su držali Britanci s imovinom vrijednom najmanje 80 miliona funti.

Prvo mjesto u rejtingu najbogatijih Britanaca zadržao je magnat na sektoru čelika Lakshmi Mittal. U poređenju sa 2008. godinom, njegovo bogatstvo se "stanjilo" za 16,9 milijardi funti, ali su mu preostalih 10,8 milijardi osigurali lidersku poziciju u ovogodišnjem rejtingu britanskih bogataša.

Ruski milijarder Roman Abramovič zadržao je drugo mjesto na listi najbogatijih stanovnika Velike Britanije, koji svake godine sastavlja list "Sunday Times". Kriza je Romana Abramoviča osiromašila za 4,7 milijardi dolara, a njegovo bogatstvo autori rejtinga procenjuju na sedam milijardi funti.

Prvu trojku najvećih britanskih bogataša zatvara Gerald Grosvenor vojvoda Vestministerski sa 6,5 milijardi funti. Za godinu dana, ovaj zemljoposjednik je osiromašio za samo 500 miliona funti.

Na listi najbogatijih u Britaniji našao se još jedan Rus, suvlasnik londonskog fudbalskog kluba "Arsenal" biznismer Ališer Usmanov. On je u ovogodišnjem rejtingu zauzeo 18. poziciju s bogatstvom od 1,5 milijardi funti.

Prošle godine "Sunday Times" je imovinu Usmanova procjenio na 5,7 milijardi funti, što ga je tada smjestilo na peto mjesto. Zbog planova britanske vlade da poveća porez na prihod najbogatijih osoba na 50 posto, najmanje dva bogataša su najavila odlazak iz zemlje.

Vlasnik osiguravajućeg biznisa i lanca pabova Hugh Osmond namjerava da se preseli u Švicarsku, dok se suosnivač britanske firme za finansijski konsalting "Hargreaves Lansdown" Peter Hargreave za sada dvoumi između Monaka i ostrva Men.