Još bez dozvole
6

Boeingovi avioni 737 Max bi mogli ostati prizemljeni najmanje do kraja ljeta

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od dvije godine nakon što je u dvije nesreće Boeingovih aviona 737 Max 8 poginulo 346 ljudi, još uvijek se ne zna kada će ponovo poletjeti.

Boeing radi na popravku jednog od svojih najnovijih i najvažnijih modela aviona, a kada će 737 Max 8 ponovo poletjeti, zasad nije poznato. CNET piše da bi avioni mogli ostati prizemljeni najmanje do kraja ljeta, što bi bio novi težak udarac za Boeing, kompaniju koja ima hiljade narudžbi za ovaj model.

Indonezija je objavila izvještaj prve nesreće čiji je uzrok neispravan senzor, problemi sa sistemom kontrole leta i greške posade aviona kompanije Lion Air.

Zvaničnici Etiopije još uvijek završavaju konačni izvještaj, ali njihovi analitičari uglavnom krive dizajn aviona. Boeing pokušava riješiti potencijalne probleme s kompjuterom zaduženim za kontrolu leta, instalacijama i motorima.

Proizvodnja modela 737 Max 8 je prekinuta u januaru, a fabrike su zatvorene 24. marta zbog koronavirusa. Ipak, proizvodnja svih aviona je sada nastavljena, uključujući problematični Max.

Boeing je saopćio da je obavio neophodne promjene i popravke aviona, ali još uvijek čeka odobrenje Američke federalne administracije za avijaciju za let koji je potreban za certifikat.