biznis
17

Boeing započeo finalno sastavljanje prvog 787-10 Dreamlinera

Klix.ba
Nakon što je prije godinu dana završeno dizajniranje, kompanija Boeing je započela posljednju fazu sastavljanja svog prvog 787-10 Dreamlinera.

Radi se o avionu širokom putničkom avionu srednje veličine, koji je dizajniran za duge letove. To je najduži član 787 Dreamliner porodice, ali i najštedljiviji Boeingov avion dosad.

Avion se pravi u Boeingovom postrojenju u Južnoj Carolini, a tokom finalne faze se sastavljaju veliki dijelovi aviona, unutrašnje i vanjske komponente i slično. Također, bit će obavljeni i produkcijski testovi.

Pomenuti avion je treći model 787 Dreamlinera, a baziran je na prethodnom modelu 787-9, a iz Boeinga tvrde da je na taj način ušteđeno na troškovima dizajna, ali i na vremenu za razvoj.

Avion je dug 69 metara, dok dužina modela 787-9 iznosi 63 metra. Prevozit će 330 putnika smještenih u dvije klase.

Boeing tvrdi da će novi avion trošiti 25 posto manje goriva kada je riječ o gorivu potrošenom po sjedištu, a emisija će biti također manja. Od svojih konkurenata će biti štedljiviji za najmanje 10 posto.

Potpuno napunjen gorivom, avion će imati domet od 11.910 km.

Dosad je Boeing primio 154 narudžbe od devet kupaca. Prvi let se očekuje sljedeće godine, a prve dostave su planirane za 2018. godinu.