Od 636 miliona dolara
3

Boeing prvi put uknjižio gubitak nakon dvije decenije poslovanja

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka kompanija Boeing završila je 2019. godinu s minusom od 636 miliona dolara i riječ je o prvom godišnjem gubitku kompanije od 1997. godine.

Kako piše AP, ovaj gubitak se potpuno razlikuje od profita od 10,46 milijardi dolara, ostvarenog 2018. godine, a prije druge fatalne nesreće koja je prizemljila njegov najprodavaniji avion na svijetu, 737 MAX.

Ovakav nezavidni rezultat stiže u nezgodno vrijeme kada se Boing bori s krizom koju su izazvala dva pada njegovih letjelica 737 MAX, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Novi izvršni direktor David Calhoun uputio je kritiku prethodnom rukovodstvu zbog toga što u javnosti nisu bile iznesene špekulacije o sigurnosti aviona 737 MAX. Obećao je da će biti transparentniji.

"Moram vratiti povjerenje i vjeru u kompaniju Boeing," rekao je analitičarima s Wall Streeta.

Kompanija je ovog mjeseca obustavila proizvodnju tog aviona, koji su nacionalni regulatori prizemljili u martu, nakon drugog od dva kobna leta.

Boeing je objavio da je u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježio gubitak od milijardu dolara, odnosno od 2,33 dolara po akciji, zato što su mu prihodi u posljednja tri mjeseca pali za 37 procenata, na 17,91 milijardi dolara, u odnosu na 28,34 milijarde u istom periodu godinu ranije.

Troškovi koji se odnose na dva tragična pada porasli su na više od 18 milijardi dolara, navela je kompanija, što je otprilike dvostruko više od sume koju je objavila u trećem kvartalu.

Taj iznos uključuje dodatnih 2,6 milijardi dolara rashoda prije oporezivanja na ime obeštećenja aviokompanija i drugih kupaca aviona 737 MAX zbog njegovog prizemljivanja.

AP javlja da su, uprkos iskazanom finansijskom gubitku za 2019. godinu, akcije Boeinga na otvaranju trgovanja na Wall Streetu u srijedu ujutro porasle za tri posto, na 326,39 dolara.