Nova šansa
16

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Dž.L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje u sigurnost ovih letjelica uslijed fatalnih nesreća u Etiopiji i Indoneziji, američki proizvođač aviona ponovo je uspio doći do novog kupca izvikanih aviona.

Naime, International Airlines grupa (IAG), inače vlasnik aviokompanija Aer Lingus, British Airways, Iberia i drugih evropskih prijevoznika, objavila je kako planira kupiti 200 737 Max aviona od Boeinga.

Boeing 737 Max avioni prizemljeni su sredinom marta ove godine, a Boeing proteklih mjeseci aktivno radi na tome da dođe do rješenja vezanih za sigurnosnu značajku koja je u središtu istraga o padovima aviona u Etiopiji i Indoneziji.

Još nije poznato kada bi 737 Max ponovo mogao uzletjeli, ali iz američke aviokompanije nadaju se kako će to biti što skorije.

"Imamo svako povjerenje u Boeing i očekujemo da će se se njegovi avioni uspješno vratiti u službu u narednim mjesecima nakon što su dobili odobrenje od regulatora" ,rekao je Willie Walsh, predsjednik Uprave IAG-a.

737 Max je Boeingov najprodavaniji avion koji je u zaostatku od gotovo 5.000 letjelica otkako je prizemljen. Boeing je svejedno nastavio sa izgradnjom aviona, iako smanjenim tempom, a oni su već spremni za nove kupce. Međutim, još se nisu desile nikakve isporuke.

"Mi smo doista počašćeni zbog povjerenja grupe IAG u nas, naš 737 Max i, konačno, u ljude Boeinga", rekao je Kevin McAllister, izvršni direktor jedinice komercijalnih aviona u Boeingu.

Iako prodaja aviona IAG-u nije dovršena, sigurno će donijeti bolje dane u Boeingu.