Prije prve isporuke
2

Boeing privremeno prekinuo testiranje novog aviona zbog problema s motorima

Klix.ba
Kompanija Boeing je privremeno prekinula testne letove novog aviona 737 MAX zbog mogućih problema s motorima, objavio je BBC.

Prekid testova je uslijedio nekoliko dana prije nego je kompanija Boeing planirala isporučiti prvi avion kupcu. No, uprkos problemu, iz američke kompanije je potvrđeno da će isporuke biti izvršene ovog mjeseca te da će se proizvodnja aviona nastaviti.

American Airlines, Southwest i Shandong Airlines su među aviokompanijama koje su naručile nove avione.

Ranije ove godine je indijska aviokompanija SpiceJet naručila 205 novih aviona od Boeinga, a ugovor je vrijedan 22 milijarde dolara. Boeing će prvi 737 MAX avion dostaviti SpiceJetu 2018. godine.

Flota MAX je dizajnirana tako da troši manje goriva, a ujedno je i direktna zamjena za Boeingov model 737 koji je i najprodavaniji.

Kada je riječ o razlogu prekida testiranja, to je problem s motorom, odnosno diskovima motora koje proizvodi kompanija CFM International. CFM se udružio s kompanijama General Electric i Safran kako bi zajednički proizvodili motore za Boeing 737 MAX.

Kompanija Boeing nije zabrinuta zbog problema s diskovima koji su se javili nakon više od 2.000 sati testiranja.

"Privremeni prekid testiranja je samo mjera opreza. Naš prioritet je sigurnost svih koji koriste naše avione i lete njima", saopćeno je iz Boeinga.

Boeing 737 MAX 8 je prva verzija aviona, a košta 110 miliona dolara. Sljedeći model 737 MAX 9 će biti veći, a prošlog mjeseca je obavio svoj prvi let.

Prodaja i profit Boeinga su opali prošle godine, uglavnom zbog manje prodaje vojnih aviona.

Američki gigant je prošle godine proslavio 100. godišnjicu.