biznis
0

Boeing primio 500. narudžbu za novi model 787

FENA
Nakon godina zaostajanja za evropskim suparnikom Airbusom, Boeing je objavio da bi 2007. godina mogla biti vrlo dobra za američkog proizvođača aviona.

Kompanija sa sjedištem u Chicagu objavila je da je u prva tri mjeseca ove godine isporučila više od stotinu putničkih aviona, a ove sedmice proslavljene su i nove narudžbe za model 787 čija je glavna odlika smanjena potrošnja goriva.

Hiljade uposlenika Boeinga okupile su se u hangaru u mjestu Everett u saveznoj državi Washington kako bi čule veliku vijest: kompanija je primila rekordnu 500. narudžbu aviona koji još nije ni proizveden.

"To je apsolutno nezabilježeno do sada. Ovo se nikada nije dogodilo u sektoru putničkoga zračnog prijevoza", kazao je direktor Mike Bair, prenosi VoA.

Mike Bair je glavni direktor programa Boeing 787 Dreamliner. On kaže da je zanimanje za novi avion ogromno.

Brian King iz Boeinga pojašnjava da je avion zanimljiv kupcima koji su zainteresirani za smanjenje potrošnje goriva jer lakši avioni imaju i 20 posto manju potrošnju od drugih aviona iste veličine.

"Naši kupci žele smanjiti troškove, dobiti djelotvorniji avion u smislu potrošnje goriva, a ovim modelom mi im to i omogućavamo", kazao je King.

Uspjeh s narudžbama donosi, međutim, nove izazove Boeingu koji sada razmatra načine ubrzavanja proizvodnje. Prvi avioni navedenog tipa bit će proizvedeni u junu.

"Proizvodit ćemo ovaj avion sljedećih 20-30 godina. Sigurno ćemo dobivati nove narudžbe", dodao je King.

Svi avioni tipa 787 koji budu proizvedeni do 2012. godine već su kupljeni, a to znači osiguravanje radnog mjesta za brojne radnike.

U prvom tromjesečju ove godine Boeing je primio narudžbe za 106 putničkih aviona, što je rekord u posljednjih pet godina.

Ove informacije objavljene su u vrijeme kada suparnički Airbus predstavlja svoj divovski avion A-380 nakon skupog odgađanja početka serijske proizvodnje.