{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Boeing Pentagonu prodavao korištene dijelove kao nove

16.10.2013. u 08:34
3
7
Boeing Pentagonu prodavao korištene dijelove kao nove
3
Boeing Pentagonu prodavao korištene dijelove kao nove
Generalni inspekor Pentagona otkrio je kako je kompanija Boeing uzastopno američkoj vojsci prodavala korištene dijelove za helikoptere, a naplaćivala ih kao nove.
Još od 2008. godine, Boeing, drugi najveći vojni dobavljač u Americi, četiri putao je državi naplatio pretjerano visoku cijenu, nagomilavši tako 16,6 milijardi dolara.

Prema izvještaju koji je objavio Bloomberg News, Boeing je, pod 4,4 milijarde dolara vrijednom ugovoru iz 2008. godine, prenaplatio nove dijelove, neophodne za helikoptere CH-47F Chinook, a ugradio je polovne. Umjesto novih dijelova, za koje su vojsci rekli da su neophodni, kompanija je iskoristila reparirane dijelove iz starijih letjelica.

Vojska je također platila i za dijelove koji nikad nisu instalirani u letjelice, a koji su ostavljeni Boeingu na korištenje.

"Zaključak je da je korištenje repariranih dijelova uvećalo Boeingov profit. Država je kompaniji platila za dijelove koji su trebali biti instalirani, ali nisu te za dodatne dijelove koji im ne trebaju i koje neće koristiti", saopćila je Bridget Serchak, glasnogovornica generalnog inspektora Pentagona.

Iz Boeinga se ne slažu sa inspektorovim zaključkom.

"Smatramo da smo potpuno ispunili sve stavke iz ugovora sa vladom i dostavili smo dokaze generalnom inspektoru", rekao je Damien Mills, glasnogovornik Boeinga.

Pentagonov izvještaj, pored optužbi za Boeingovo pretjerano naplaćivanje, također ukazuje i na loše ugovore i pregovore odbrambenih službi.

Nekadašnji direktor cijena i logistike u Pentagonu, Henry Kleinknecht, naglasio je kako vojno osoblje mora biti sposobnije u pregovorima sa kompanijama poput Boeinga.

"Nažalost, vojska nema grupu za analiziranje cijena, pogotovo ne iskusnu. Ljudi odgovorni za ugovor nemaju tehničku stručnost u većini ovih kompleksnih opblasti te ne mogu shvatiti probleme", rekao je Kleinknecht za Bloomberg.

Senator Tom Carper planira održati saslušanje na kojem će se raspraviti o načinima eliminiranja nepotrebnih troškova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: