Pala i vrijednost dionica
10

Boeing nije dobio nijednu narudžbu za avion 737 Max od marta

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Boeing nije dobila nijednu komercijalnu narudžbu za svoj avion 737 Max u martu nakon druge smrtonosne nesreće u kojoj je učestvovao ovaj model.

Uprkos tome što je primio narudžbe za 44 aviona, uključujući tri poslovne verzije modela 737, među njima nema nijedan komercijalni model, javlja Wall Streed Journal. Prije gotovo mjesec dana se srušio avion Ethiopian Airlinesa i to je druga fatalna nesreća u svega pet mjeseci jer je krajem prošle godine pao i avion Lion Aira istog modela.

Dostave Boeinga 737 Max su također opasle prošlog mjeseca jer je kompanija dostavila samo 11 aviona. U martu je Boeing dostavio ukuono 54 aviona, više od trećine od ukupno 149 isporučenih aviona od početka godine. Isporuke u prvom kvartalu godine su manje za 19 posto u odnosu na prošlu godinu, a u slučaju isporuka modela 737 su manje za 33 posto.

Podaci na Boeingovoj internet stranici pokazuje da kompanija još uvijek ima 4.703 nepopunjene narudžbe za model 737 i 4.648 nezavršenih aviona.

U dvije nesreće je poginulo 346 ljudi, a Boeing je smanjio proizvodnju svog najprodavanijeg putničkog aviona. Osim utjacaja na Boeing, ovo bi se moglo odraziti i na Boeingove dobavljače poput Spirit AeroSystem Holdingsa koji proizvodi trupove aviona, kao i proizvođača motora CFM International.

Dionice Boeina su pale za 1,46 posto na 369,04 dolara po dionici, odnosno za 13 posto od posljednje nesreće.