Sporna su dva dijela
1

Boeing kasni s isporukom značajnog broja aviona 737 Max zbog problema u proizvodnji

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kompanija Boeing je saopćila da se suočava s kašnjenjem isporuke "značajnog" broja primjeraka modela 737 Max zbog problema u proizvodnji koji se odnosi na stražnji dio aviona.

Jedan od dobavljača je obavijestio kompaniju Boeing da proizvodnja dijela na stražnjoj strani aviona nije obavljena u skladu sa standardom.

"Ovo ne predstavlja neposredan problem za sigurnost letova, a flota koja je u funkciji može se nastaviti koristiti", saopćeno je iz Boeinga.

Ipak, ovo je još jedan u nizu problema za Boeing dok industrija bilježi manjak aviona. Proizvodni problem utječe na 737 Max porodicu aviona, odnosno modele Max7, Max 8 i Max 8200, kao i pomorski nadzorni avion P-8 Poseidon.

"Obavijestili smo FAA o ovom problemu i radimo na provođenju inspekcija te zamjene dijelova tamo gdje je to potrebno", dodaje se u saopćenju.

Kompanija je obavijestila kupce da očekuju manje isporuke dok se potrebni radovi ne obave. U međuvremenu su dionice Boeinga pale za 5 posto.

Prošlog mjeseca su američki regulatori dozvolili nastavak isporuka modela 787 Dreamliner nakon što je otkriven i riješen problem s analizom podataka. Isporuke su obustavljene u februaru kada je proizvođač detektovao problem.

S druge strane, potražnja za letovima je znatno povećana nakon ukidanja restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a aviokompanije širom svijeta se pokušavaju nositi sa zahtjevima. Boeing je saopćio da je broj isporučenih aviona povećan u prva tri mjeseca ove goidne, a mnogi novi avioni pripadaju modelu 737 Max i dostavljeni su američkim kompanijama Southwest Airlines i United Arilines.

Boeing je na putu "oporavka" nakon što je flota putničkih aviona 737 Max bila prizemljena duže od godinu zbog dvije fatalne nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi. Ustanovljeno je da je uzrok obje nesreće zapravo problem sa softverom za kontrolu leta.