Imao niz problema
6

Boeing isporučio prvi 787 Dreamliner od maja prošle godine

D. B.
Boeing polako počinje iza sebe ostavljati jedan od najvećih problema nakon što je isporučio prvi primjerak modela aviona 787 Dreamliner još od maja 2021. godine.

Boeing je isporučio prvi od devet primjeraka 787 Dreamlinera koje je za 2022. godinu naručila aviokompanija American Airlines. Proizvodnja aviona je prekinuta u maju 2021. godine nakon što je Federalna agencija za avijaciju analizirala način na koji Boeing vrši inspekciju svojih aviona, a nakon niza problema u proizvodnji.

Stoga je Boeing morao obustaviti isporuke nekoliko puta u periodu kraćem od jedne godine jer su otkriveni opasni problemi poput razdvajanja trupa. FAA je dao dozvolu Boeingu da nastavi s isporukama u ponedjeljak.

Isporuke Dreamlinera se većinu vremena u protekle dvije godine nisu isporučivali, a razlozi su proizvodni defekti te pandemija koronavirusa koja je dramatično smanjila putničke letove.

Rješavanje problema koje ima 787 Dreamliner koštat će Boeing 5,5 milijardi dolara i to je još jedan problem nakon ozbiljnih problema s modelom 737 Max koji su doveli do pada dva putnička aviona i pogibije 346 ljudi.

Boeing je uništio svoju reputaciju, no početak isporuka 787 Dreamlinera bi mogao pomoći u popravljanju imidža i povećanju zarade zahvaljujući "oživljavanju" zračnog putovanja.