biznis
8

Boeing isporučio najviše aviona

FENA
Američka kompanija Boeing isporučila je prošle godine rekordnih 648 aviona, što bi drugu godinu zaredom trebalo da joj osigura prednost u duelu s Airbusom.

S druge strane, firma, prema izvorima iz sektora, zaostaje za Airbusom po broju narudžbina, prenose svjetske agencije.

Airbus je naveo da je 2013. godine isporučio oko 600 transportnih aviona a, prema BBC-u, ukupno bi trebalo da bude oko 620 aviona.

Boeing je kupcima prošle godine isporučio 65 aviona tipa 787 Dreamliner, i to uprkos problemima koje su taj avion pratili početkom godine.

Letovi Dreamlinera, kao i isporuka novih aviona bili su od polovine januara četiri mjeseca zaustavljeni zbog problema s pregrijavanjem akumulatora.

Boeing je isporuku mogao da obnovi tek u maju, ali u posljednjem tromjesečju je dostavio korisnicima 25 mašina. Pored 787 Dreamlinera, kompanija je kupcima isporučila još 440 aviona tipa 737 i 98 mašina tipa 777.

U pogledu novih narudžbina, dva izvora iz tog sektora navode da je pobjednik Airbus i to, kako po ukupnim, tako i po neto narudžbinama.

Ukupne narudžbine Boeinga dostigle su za prošlu godinu 1.531 avion, što je novi rekord, od toga neto 1.355.

Airbus je, prema izvorima koji nisu željeli da budu imenovani, po oba pokazatelja nadmašio američkog konkurenta. Airbus bi svoje rezultate za prošlu godinu trebalo da objavi 13. januara.