Nakon dvije nesreće
10

Boeing će obustaviti proizvodnju modela 737 Max u januaru 2020. godine

M. N.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Američki proizvođač aviona Boeing obustavit će od sljedećeg mjeseca proizvodnju modela 737 Max, a riječ je o modelu kod kojeg je ustanovljena greška u sistemu kontrole letu i koji je izazvao dvije nesreće s ukupno 346 poginulih.

Ova odluka će vjerojatno predstavljati daljnje komplikacije avionskim kompanijama, koje su izgubile stotine miliona dolara i otkazale hiljade letova bez aviona u svojim flotama.

Boeing je prošle sedmice priznao da će regulatorni pregled aviona koji su prizemljeni od marta nakon dvije nesreće, trajati do sljedeće godine, što je duže od odobrenja koje je ciljao proizvođač sa sjedištem u Chicagu, a što je do kraja ove godine.

Proizvođač je više puta upozoravao investitore da bi mogao dodatno smanjiti ili obustaviti proizvodnju aviona ako zabrana leta bude trajala duže od očekivanog. Boeing je smanjio proizvodnju za 20 posto u aprilu na 42 mjesečno nakon što su regulatori naredili avionskim kompanijama da prestanu letjeti tim avionima.

Blizu 400 Maxovih aviona bilo je u svjetskim flotama kada su regulatori prizemljili avione sredinom marta nakon dva kobna sudara u razmaku od pet mjeseci. Od tada je Boeing proizveo još oko 400 aviona koji su parkirani u njegovim objektima u državi Washington i dr. Prizemljenje koje je već u 10. mjesecu, spriječilo je Boeing da isporučuje avione kupcima.

Boeing ne planira otpustiti radnike u fabrici Renton u Washingotnu gdje se ovaj model proizvodi što je olakšanje za oko 12.000 radnika. Dionice Boeinga su tokom redovne sjednice pale za četiri posto, a nekoliko sati nakon za jedan posto.