Nakon određenih prepravki
7

Boeing 737 Max bi trebao ponovo letjeti 2021. godine

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Federalna administracija za avijaciju (FAA) je predložila listu promjena koje Boeing treba napraviti na svom putičkom avionu 737 Max kako bi dobio dozvolu za nastavak letova.

Flota Boeingovih aviona 737 Max je prizemljena od marta 2019. godine nakon dvije katastrofalne nesreće u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. U Boeingu se nadaju da će 737 Max dobiti dozvolu za nastavak letova sljedeće godine nakon što se naprave tražene promjene.

Predložene promjene uključuju unapređenje softvera za kontrolu leta, promjenu procedura za posadu i promjenu električnih instalacija, piše BBC.

FAA je saopćio da su Boeingove preporuke bile dovoljne za rješenje problema koji su uzrokovali dvije nesreće. Kada prijedlozi postanu zvanični, Boeing ih može implementirati i pripremiti avione za letove.

Promjene će biti potrebno napraviti na svim avionima koje je Boeing isporučio, kao i na onima čija konstrukcija još uvijek nije završena.

"Nastavljamo napredovati na putu ka sigurnom povratku aviona u službu, blisko sarađujemo s regulatornim tijelima. Imamo još mnogo posla, ali je napravljen važan korak u procesu certificiranja", izjavio je glasnogovornik Boeinga.

Problematični model aviona bi ponovo trebao letjeti početkom 2021. godine, ali bi se aviokompanije mogle suočiti sa slabim interesom putnika zbog pandemije koronavirusa i restrikcija putovanja.