Veliki šok
0

Bob Iger odlazi s funkcije izvršnog direktora Disneyja nakon 15 godina

M. N.
Bob Iger (Foto: EPA-EFE)
Bob Iger (Foto: EPA-EFE)
Šef Disneyja Bob Iger, koji je vodio kompaniju kroz nekoliko blockbuster akvizicija i pokretanje streaming mreže, odlazi s funkcije izvršnog direktora nakon 15 godina.

Na funkciji ostaje do kraja 2021. godine kada mu ističe ugovor. Njegovu funkciju preuzima Bob Chapek.

Iger se smatra poslovno najsnažnijim muškarcem Hollywooda koji je na funkciji izvršnog direktora od 2005. godine, piše BBC. Planove o penzionisanju najavio je ranije, ali je pomjerio datum odlaska. Rekao je kako je ovo optimalno vrijeme da preda kontrolu nad kompanijom drugom lideru.

"Kompanija je postala veća i kompleksnija u posljednjih 12 mjeseci. Osjećao sam da s postojanom imovinom i uz primjenu naše strategije treba posvetiti više vremena kreativnoj strani našeg poslovanja", rekao je.

Chapek se pridružio Disneyju 1993. godine i on će biti sedmi izvršni direktor otkako je kompanija upostavljena 1920-ih godina. Jedna od njegovih zasluga je otvorenje Disneyjevog zabavnog parka u Šangaju.

"Njegovo razumijevanje širine i dubine kompanije i zahvalnost za specijalnu povezanost Disneyja i mušterija čini ga odličnim izborom", rekla je članica odbora Disneyja Susan Arnold.

Vrijednost dionica firme pala je za dva posto u poslijepodnevnim satima nakon što je objavljena vijest o odlasku Igera.

Disney je imao sedam od ukupno 10 box office hitova prošle godine, a njihov streaming kanal je privukao više od 28 miliona pretplatnika.

Vrijednost firme sada je 230 milijardi dolara.