biznis
0

Blagi pad cijena nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte danas su blago pale u prigušenoj trgovini na svjetskim tržištima zbog praznika u SAD-u, nakon što su kraj sezone vožnje i visok nivo nezaposlenosti u najvećem svjetskom potrošaču SAD-u potpirili zabrinutost u vezi s izgledima za rast potražnje.

Barel sirove nafte pojeftinio je do podneva u elektroničkoj trgovini na američkom tržištu za 20 centi na 74,40 dolara, pri čemu je Njujorška robna berza zbog Praznika rada objedinila nedjelju, ponedjeljak i utorak u jedinstveno trgovinsko razdoblje.

Na londonskom je tržištu barel poskupio 38 centi na 77,05 dolara, prenose agencije.

Praznik rada u SAD-u tradicionalno označava kraj sezone vožnje u kojoj potražnja za benzinom doseže vrhunac.

"Cijene na američkom tržištu našle su se pod značajnim pritiskom zbog kraja sezone vožnje i visokih zaliha dok pad zaposlenosti i dalje nagriza nade u gospodarski oporavak", tumači David Wech iz bečkog JBC Energyja.

"Trenutno ne vidim naznake rasta cijena. Svi temeljni faktori izgledaju jako slabo", dodaje Wech.

Tako je američka vlada u petak izvijestila da je stopa nezaposlenosti u august blago porasla na 9,6 posto, pri čemu su američki poslodavci ipak zatvorili samo 54.000 radnih mjesta, odnosno dvostruko manje nego što su analitičari očekivali.

Cijene je pritisnuo i podatak da su zalihe benzina u SAD-u na najvišem nivou otkada su se 1990. počeli prikupljati podaci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojoj web stranici da je cijena referentne košarice njene nafte u petak iznosila 73,05 dolara, što znači da je bila 16 centi viša nego dan ranije.