Općina Trnovo
205

Bjelašnica dobija novi poslovno-sportski kompleks: Tereni za sve vrste sportova, dvorana, hotel...

Piše: M. N.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Općina Trnovo donijela je Odluku o provođenju urbanističkog projekta "Poslovno-sportski centar Trnovo" koji će biti izgrađen na Bjelašnici. Kako se navodi u projektu, glavna funkcija centra je trenažni program profesionalnih sportista, a sastojat će se od otvorenih sportskih terena i građevina koje će biti dostupne svim građanima.

Poslovno-sportski centar bit će napravljen na površini od 11,21 hektara s desne strane na ulazu u zonu Babinog dola, na nadmorskoj visini od blizu 1.300 metara.

Otvoreni i zatvoreni nogometni tereni

U sjevernom dijelu kompleksa planirana je izgradnja glavnog nogometnog terena dimenzija 80x120 metara koji će biti pokriven prirodnom travom te tribina od 1.000 mjesta s istočne strane. Iza tribine nalazit će se svlačionice i sanitarni čvorovi, kao i servis za posjetioce. U produžetku terena, prema južnoj strani, planirana je izgradnja terena s vještačkom travom, koji će biti pokriven balonom u zimskim mjesecima i imat će grijanje.

Pored će biti napravljen i pomoćni nogometni teren dimenzija 40x80 metara koji će također biti pokriven prirodnom travom. Uz to će biti po jedno igralište za mali nogomet (24x44 metara), rukomet (24x44 metara), košarku (24x44 metara) i odbojku (24x44 metara), koja će se moći koristiti i zimi jer će biti natkrivena.

Moderni hotel s 90 ležajeva

Centralni objekt čini sportska dvorana koja će se nalaziti u južnom dijelu u kontaktnoj zoni s Babinim dolom, hotel i objekt poslovno-sportskog centra. Sportska dvorana imat će 500 mjesta za gledaoce i prateće sadržaje, dok će hotel imati 90 ležajeva, prostorije za sastanke, polivalentnu dvoranu za konferencije, prostor za odmor i zabavu, bazen, fitness i spa, teretanu, saunu, kuglanu te priručnu ambulantu i apoteku. Hotel će biti povezan sa sportskom dvoranom.

Urbanističko rješenje
Urbanističko rješenje

Poslovno-sportski objekt je mjesto u kojem će biti smješteno preduzeće koje upravlja ovim kompleksom, a sadržavat će i prostorije za sastanke i okupljanje sportista.

"Sportski centar Trnovo u prvom redu je predviđen za trenažni program i pripreme profesionalnih sportista tokom cijele godine. Međutim, u skladu s rasporedom tokom godine, aktivnosti sportskog centra trebaju biti dostupne svima, posebno djeci predškolske i školske dobi, studentima te ekskurzijama, kao i dnevnim posjetiocima", navodi se u projektu.

Zbog toga će biti izgrađeni i hosteli, pansioni, planinski studentski dom i apartmani s pratećim sadržajima sportskog, rekreativnog i edukativnog karaktera koji će se nalaziti u zapadnom dijelu.

Nove saobraćajnice

Bitno je istaći da će svi objekti biti izgrađeni u skladu s prirodnim okruženjem te će biti posađene autohtone vrste biljaka s ovog područja.

Kako bi se olakšalo saobraćanje bit će izgrađene tri nove saobraćajnice: uz jugozapadnu ili zapadnu granicu Plana širine šest metara i trotoarom od dva metra, u istočnom dijelu prostora uz postojeću paralelnu saobraćajnicu za Babin do iste širine, te u sjeveroistočnom dijelu od 5,5 metara i trotoarom od dva metra.

Bit će izgrađen i parking prostor, kao i biciklistička staza te pješačke staze s klupama za odmor.

Ova odluka je sada upućena na javnu raspravu, a datum početka radova još nije poznat.